Riskkapital

Top Toys företagslån utreds för ogiltighet

Turbulensen i ledningen i EQT-bolaget Top Toy gör det svårt för curatorna att avgöra huruvida något har hanterats felaktigt under tiden fram till konkursen.  Curator Jan Bech ska nu granska tusentals mail som har säkrats.

 

Uppdaterad 2019-02-18
Publicerad 2019-02-18

– Det här gör det självklart svårare för oss att det inte finns någon kontinuitet i ledningen. Om det hade varit samma finansdirektör för hela perioden kunde vi bara sätta sig ner med honom och gå igenom allt, säger Jan Bech, advokat hos DLA Piper, till Jyllands Posten.

Jan Bech placerades i januari som en ad hoc-curator i konkursboet efter Top-Toy. Han har fått den särskilda uppgiften att undersöka om leverantörerna i synnerhet har blivit lurade.

Jan Bech kommer att undersöka om Top-Toys ledning tidigt var medveten om hur fel det var med Top Toy. 

– Vi tittar på flera saker: om ledningen borde ha avvecklat verksamheten vid ett tidigare tillfälle. I förhållande till företagslånet undersöker vi om det kan vara ogiltigt eller på annat sätt överträtts. Och slutligen tittar vi på huruvida de har köpt på leverantörens bekostnad till julköp, säger Jan Bech.

– Bankerna hade också ett pant i varulagerna, så om ledningen visste att en konkurs hotade, får de inte köpa extra för lagren på leverantörens bekostnad till den 30 november då det tillkännagavs att de var tvungna att begära en rekonstruktion, som sedan utvecklades till en konkurs.

Hittills har Jan Bech identifierat nyckelpersoner och ska nu systematiskt granska de tusentals e-postmeddelanden som har säkrats.

Aktivistfonden EQT köpte 75 procent. av aktierna i Top-Toy av Gjørup-familjen i november 2015.

Under de kommande tre åren ersattes ledningsgrupperna ofta, bland annat finansdirektören.

 

 

 

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in