Juridik

Telia-målet upp i Svea Hovrätt

I dag inleds huvudförhandlingarna i Svea hovrätt i det så kallade Telia-målet.

Publicerad 2020-09-21

Målet gäller tre tidigare höga chefer på Telia som friades i tingsrätten i fjol från misstankar om mutbrott i samband med affärer i Uzbekistan, men fallet ska nu åter upp till rättslig prövning, denna gång i högre instans.

Tvistefrågan  gäller fortfarande omkring 3 miljarder kronor som enligt företaget var betalning för olika telelicenser. Telia medgav senare mutbrott enligt amerikansk lag och har för det betalat mångmiljardbelopp i böter till myndigheter i USA och i Nederländerna. 

Enligt åklagaren bör dock de tre tidigare cheferna anses stå personligt ansvariga för mutbrotten och därmed riskera långa fängelsestraff. Det rapporterar Sveriges Radio.

Fokus för åklagaren kommer vara diktatorsdottern i Uzbekistan Gulnara Karimova som ägde det brevlådeföretag till vilket de 3 miljarderna överfördes.

Tingsrätten ansåg att hon i juridisk mening genom sin ställning inte var en mutbar person och de tre friades därför, men med delvis nya uppgifter kommer åklagaren Kim Andrews linje nu vara att försöka bevisa motsatsen.

 

Platsannonser

Logga in