Lannebo Sverige Plus ökade 5,3 procent i mars – ljus framtidsvy bland bolagen

Publicerad

Fonden Lannebo Sverige Plus steg 5,3 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Robin Nestor och Martin Wallin.

Inledningsvis skriver förvaltarna att riskviljan kommit tillbaka under året och att den makrostatistik som kommit visat på en fortsatt stark underliggande ekonomi.

”Den så omtalade mjuklandningen har hittills varit silkesmjuk. Inflationen avtar och för närvarande är realräntan positiv, rimligt nog. Centralbankerna kommunicerar att räntesänkningar ska ske under året men de har blivit allt färre till antalet.”

Efter årsrapporterna kan det konstateras att bolagens syn på framtiden är ganska ljus, enligt förvaltarna. På samma sätt är marknadsförväntningarna relativt höga när det kommer till god lönsamhetsutveckling under det kommande året. Vissa aktier har stigit till nivåer att likställa med de under 2021.

”I skuggan av dessa finns fortsatt aktier och bolag som utvecklas väl och har en värdering i linje med historiska nivåer. Med dagens, och i vår tanke även kommande tidens normaliserade avkastningskrav ser vi fortsatt mer attraktiv avkastningspotential i värdesegmentet.”

Under mars rapporterade Traton för det fjärde kvartalet där bolaget visade på förbättringar i verksamheten. Bland annat har den goda prisrealiseringen och volymutvecklingen bidragit positivt.

Dessutom fick Essity slutbetalningen för det tidigare delägandet i kinesiska Vinda under månaden, där likviden var omkring 19 miljarder kronor. Förvaltarna hoppas att pengarna bland annat ska användas till återköp av aktier.

Vad gäller portföljaktiviteten gjordes det köp i Swedbank, Alfa Laval och Sobi, medan försäljningar genomfördes i Trelleborg, Handelsbanken och SCA.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Swedbank, Ericsson och Essity med portföljandelar på 7,4, 7,3 respektive till 6,9 procent.

Största sektorer var finans, hälsovård och informationsteknik med exponeringarna 22,1, 15,5 respektive 14,5 procent.

Lannebo Sverige Plus, %mars, 2024
Fond MM, förändring i procent5,3
Index MM, förändring i procent5,7
Fond i år, förändring i procent7,4
Index i år, förändring i procent7,9

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons