Payex huvudkontor på Gotland.
M&A

Swedbank/Payex: Storbankernas uppköp av plattformar kommer att fortsätta

Att Swedbank skulle köpa ett företag som sysslar med betalningslösningar var mer eller mindre givet. Och trenden kommer att fortsätta bland storbankerna.

Uppdaterad 2017-05-10
Publicerad 2017-05-10

–Det här var inte jätteoväntat. Att Swedbank skulle göra nåt visste vi, men inte vad, säger Jens Hallén, bankanalytiker på Carnegie till realtid.se

Konkurrensen för smarta betalningslösningar har hårdnat sedan Klarna trädde in på marknaden, och man kan med fog säga att Payex är och har varit Klarnas huvudkonkurrent. Samtidigt har storbankernas behov av att hitta smarta lösningar ökat, vilket Swedbanks köp av Payex återspeglar. Detta framgår också tydligt av Swedbanks pressmeddelande; "Genom förvärvet går Swedbank in i en ny marknad och kompletterar sin satsning framåt för att möta kundernas behov av heltäckande digitala lösningar på betallösningsmarknaden."

Fram tills nu har Payex, liksom Klarna, varit fritt att använda för vilken kund som helst. Frågan är hur det kommer att utveckla sig i framtiden.

–Nu får Swedbank tillgång till Payex och kan använda bolagets plattformar för sig själv.

Jens Hallén menar också att köpet är långt ifrån den sista affären vi får se av detta slag.

–Storbankerna kommer att använda sina starka balansräkningar för att göra intressanta förvärv som stärker deras positioner gentemot kund, säger Jens Hallén.

Han vill dock inte spekulera i vilka ytterligare affärer som kan vara på väg. Samtidigt understrryker han att ett köp av Payex, med en vinst före skatt på 78 miljoner kronor, knappt märks i Swedbanks årsredovisning.

–Det här ska ses mer som en strategisk fråga än en ekonomisk fråga.

Platsannonser

Logga in