Bank

Swedbank kan ha manipulerat Grimstad-rapporterna

Misstankar om att Swedbank har manipulerat interna dokument, Sagax styrelseordförande säljer miljonpost och nedskärningar på Uber. Det är några av nyheterna i onsdagens morgonsvep. 

Uppdaterad 2019-09-11
Publicerad 2019-09-11

Swedbank kan ha manipulerat uppgifter
Swedbanks tidigare ledning kan ha manipulerat interna dokument rörande penningtvätt. Ekobrottsmyndigheten misstänker att någon i ledningen har ändrat uppgifter i interna dokument  innan de nått styrelsen, rapporterar SvD med uppgift till källor. Chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten är i det här läget inte övertygad om äktheten i de så kallade Grimstad-rapporterna.

Sagax styrelseordförande säljer miljonpost
Fastighetsbolaget Sagax styrelseordförande och storägare Staffan Salén sålde drygt 1,3 miljoner D-aktier i Sagax under perioden 5-10 september för 48 miljoner kronor. Efter transaktionerna äger Staffan Salén 4,3 miljoner A-aktier, 35 miljoner B-aktier och 0,4 miljoner D-aktier i Sagax motsvarande 8,9 procent av kapitalet och 11,4 procent av rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Nedskärningar på Uber
Taxiappsbolaget Uber drar ned 8 procent av sin personalstyrka  och säger upp 435 anställda. I nedskärningarna inkluderas 170 personer från produktgruppen och 265 från ingenjörsteamet, rapporterar Techcrunch.Ubers aktie var upp med nära 4 procent under tisdagen.

Inget handelsavtal med Kina utan Huawei
Om USA vill ha ett handelsavtal med Kina måste de först återuppta samtalen med Huawei. Det säger den kinesiska telekomjättens säkerhetschef Andy Purdy, skriver Bloomberg. Trump svartlistade tidigare i år Huawei och varnade amerikanska företag för att använda deras teknologi med hänvisning till rikets säkerhet.

Asiens börs upp
Flera ledande Asienbörser klättrade på onsdagen, i väntan på kommande möten hos både den europeiska och den amerikanska centralbanken. New York-börserna handlades länge ner på tisdagen men slutade med blandade siffror.

 

Platsannonser