Fastigheter

Sundsvalls fastighetskung: "Jag har inga planer på att ta över Amasten"

Stig Svedberg, Amastens nye storägare och kollega, beskriver sig själv som spindeln i nätet på fastighetsmarknaden i Sundsvall. Med ett fastighetsbestånd som innehåller en rad anrika hus i den vackra stenstaden blev han uppvaktad av flera svenska fastighetsbolag innan han kom överens med Amasten om en affär.

Uppdaterad 2018-10-04
Publicerad 2018-10-04

Stig Svedberg, som beskrivs som fastighetskung i de lokala medierna i Sundsvall, är nu en av Amastens största ägare. Amasten som vill öka sitt fastighetsbestånd i stenstaden har köpt upp större delen av fastighetsbeståndet i Stig Svedbergs fastighetsbolag Tvättbjörnen Holding AB. I och med affären blev Stig Svedberg ägare i Amasten och ökade sedan sitt ägande ytterligare till 12 procent.

Stig Svedberg är en lokal kändis i stenstaden Sundsvall. Fastighetsbeståndet som han sålde till Amasten uppgick till ett värde om 668 miljoner kronor. Det kvarvarande fastighetsbeståndet som han äger uppgår till 200 miljoner kronor, borträknat från det som han numer äger via aktierna i Amasten.

- Jag har mina bitar här att jobba med. Livet är orättvist. En del har inget jobb medan andra har tre jobb, säger han till Realtid.se.

Han beskriver sig själv som spindeln i nätet på fastighetsmarknaden i Sundsvall. Allt som sker i Sundsvall med omnejd passerar hans skrivbord.

- Det är nästan som att spela monopol. Jag älskade att spela monopol när jag var liten och nu gör jag det hela dagarna och så får jag lön dessutom.

Stig Svedberg är en frisk fläkt med humor. Han är en entreprenör ända ut i fingertopparna och hans kärlek till Sundsvall och Norrland är påtaglig. Han beskriver sitt fastighetsbestånd i Sundsvall som ”otroligt vackra fastigheter i en vacker stenstad”. Stenstaden är en benämning på Sundsvalls centrala delar som Sundsvallsborna är väldigt stolta över. Efter branden i slutet av 1800-talet byggdes Sundsvalls stadskärna upp med endast stenhus. Stig Svedberg berättar att han äger 17 hus "av de gamla fina pjäserna".

 - Jag har blivit väldigt uppvaktad under en längre tid av olika fastighetsbolag i Sverige som velat köpa mitt fastighetsbolag (Tvättbjörnen reds. anm). Jag har mer eller mindre kunnat välja och vraka, vad är det jag vill. Flera av dessa har budat uppåt 900 miljoner kronor.

Han hade kunnat lämna över nycklarna vid flertalet tillfällen men valde att behålla dem. Han ville fortsätta att jobba. Han var inte redo att ta pengarna och lämna arbetslivet - inte än. I dag är han 56 år gammal, vilket inte är någon ålder att lägga sig på kökssoffan.

- Jag är fortfarande ung tycker jag själv. Då hittade vi en bra lösning med Amasten, framförallt den biten med Riki Bygg som är de här lägenhetsmodulerna som jag tycker är väldigt intressant.

I juni, i samband med förvärvet av Stig Svedbergs fastighetsbolag Tvättbjörnen meddelade Amasten att man även förvärvat 100 procent av aktierna av Riki Bygg (nu namnändrat till Riki Bostad reds. anm.) som producerar lägenhetsmoduler tillsammans med en kinesisk partner. Säljaren var samma bolag som häromdagen sålde aktier i Amasten till Stig Svedberg för 22,5 miljoner motsvarande 3 procent av kapitalet i bolaget.

Stig Svedberg kommer att fortsätta som vd för Tvättbjörnen i Sundsvall. Han sitter kvar på sitt kontor, med sin personal, ett stenkast från brandstationen i Sundsvall.

Finns det planer att åka ned till Stockholm och ta plats i Amasten?

- Nej, det tror jag inte. Jag har ett boende i Stockholm men jag är ganska lycklig när jag får sätta mig på flyget och åka upp till norrland igen.

En styrelseplats i Amasten?

- Det får vi titta på senare. Det är inget som vi har tagit beslut på ännu.

Han uppger att det finns en välmående fastighetsmarknad i Sundsvall där det finns mycket bra att göra för Amastens del. Via Riki Bostäder finns redan planer att bygga 44 lägenheter i Umeå, 50 lägenheter i Timrå och 50 lägenheter i Åre samt en hel del lägenheter i Sundsvall, uppger han.

Om det är något som Stig Svedberg kan så är det fastigheter. Han berättar att han köpte sin första hyresfastighet när han var 22 år gammal och startade sitt första bolag när han endast var 18 år gammal.

- Det finns en sak som jag är stolt över, förutom över mina barn, och det är att jag var vice värd i en bostadsrättsförening med 44 lägenheter när jag endast var 20 år gammal. Det är nog rekord fortfarande i Sverige. Att man har nycklar och ett ekonomiskt ansvar som 20 år gammal. Det är där jag började min karriär med fastigheter.

Han beskriver att snittåldern på en styrelse i en bostadsrättsförening på den tiden låg på 70 år.

- Hur kan man ha en vice värd som är 20 år då. Det är ganska otroligt. På något jävla vis måste jag ha varit duktig. Ibland kan jag rysa när jag tänker på det.

Stig Svedberg har tre barn, en dotter som är 24 år som arbetar i företaget och en son på 3 1/2 år och en dotter på 1 år.

- Äldsta dottern är duktig och väldigt lik mig och jobbar i företaget också. Men jag har inte önskat henne så illa att hon skulle ta över detta. 

Varför inte?

- Vi har aldrig pratat om det men däremot har vi pratat om att det är viktigt att lära sig något nytt varje dag och det är därför jag åker till jobbet. Man ska ha nyfikenheten och vara frågvis och utveckla sig själv. Det är en viktig bit. Det får sedan komma av sig själv. Om vi hade pratat om att hon skulle ta över företaget så tycker jag att man genar.

Stig Svedberg är själv inte uppvuxen med silversked i mun. Han beskriver att han växte upp i ett hem där det fanns mat på bordet och barnen var hela och rena men det fanns inga pengar i överflöd. 

Hans framgång tror han beror på att han är väldigt ekonomisk där han hela tiden har arbetat och varit energisk med en stark självdisciplin.

- Jag har haft en jävligt jobbig chef - mig själv. Jag har krav på mig och det är viktigt för det är ju mycket roligare att åka och fiska med grabbarna. Man måste ha självdisciplin och vara duktig. Det tror jag är jätteviktigt.

Han har 35 anställda och uppger att han även ställer höga krav på dem och att det ska vara ”raka puckar”.

- Det är inte militäriskt men om man ska till jobbet så är det viktigt att producera.

Trots att Stig Svedberg och Tvättbjörnen äger 17 av de stora vackra husen i stenstaden sitter han och personalen några minuters gångväg söder om staden. Han tycker nämligen att det är viktigt att hela personalstyrkan ska vara samlad på samma ställe, byggare, fastighetsskötare och förvaltare. Det får inte bli ett Vi- och dem. Inne i stenstaden finns det nämligen sämre utrymme för parkeringsplatser för firmabilarna.

Men blir det inte ett vi- och dem mellan Sundsvall och Stockholm i och med affären med Amasten?

- Jo, men det är väl lite positivt i så fall att vi skiljs med de där djävla stockholmarna, säger han och skrattar.

Han noterar vidare att Amastens vd, Jan-Erik Höjvall, dessutom är norrlänning, född långt ovanför Sundsvall. 

- Det är viktigt i en sådan här affär att man hittar någon som man passar att samarbete med. Vi kan komplettera varandra.

Han har flaggat lite för att han snart ska gå i pension. Har du planer på att ta över Amasten?

- Nej, nej, nej. Det är inget som är aktuellt.

Platsannonser