FinansNyhet

Summa Equity gör exit i Sortera – Nordic Capital tar över

Foto: Sortera
Publicerad

Summa Equity säljer återvinnings- och avfallshanteringsbolaget Sortera till Nordic Capital. Enligt tidigare uppgifter till Realtid låg köpesumman på 3 miljarder.

Camilla Jonsson

Sedan Summa Equities förvärv av företaget 2016 har Sortera utvecklats från att vara ett Stockholmsbaserat företag med fokus på insamling av byggavfall till att bli en nordisk jätte inom insamling, återvinning, bearbetning och försäljning av restprodukter från bygg- och anläggningssektorn.

Sortera har ökat EBITA och haft en årlig organisk tillväxttakt på 15 procent i nettoomsättning mellan 2018 och 2020. På proformabasis var Sorteras totala intäkter 2020 1,4 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Parterna har kommit överens om att inte lämna ut några ekonomiska detaljer om transaktionen, men enligt Realtids källor drog processen igång i höstas med en värdering på 3 miljarder kronor. 

Annons

Summa är ett ganska nystartat riskkapitalbolag som är specifikt inriktat på hållbarhet. Det grundades 2016 och har hittills bara gjort en exit. Summa förvaltar totalt 14 miljarder kronor i två fonder. 

Anders Narvik.Andreas Näsvik.

– Vi har följt företaget länge och vet att Nordic Capital har rätt kompetens och resurser för att stödja ledningsgruppen i den kommande internationella expansion som Sortera nu har påbörjat. Den här investeringen är ett talande exempel på Nordic Capitals strategi inom industriella företagstjänster med fokus på ansvarsfulla investeringar. Den positiva roll för klimatet som Sortera och andra nydanande företag spelar blir allt viktigare med tanke på dagens miljöutmaningar. Sortera kommer att kunna dra nytta av den erfarenhet som Nordic Capital har från tidigare investeringar, men också vårt breda externa nätverk, säger Andreas Näsvik, partner och ansvarig för industri- och företagstjänster, Nordic Capital Advisors i en skriftlig kommentar.

Annons

Nordic Capital har sedan starten investerat mer än än 3,7 miljarder euro i 39 portföljbolag inom industri- och företagstjänster. Dessa inkluderar nuvarande portföljbolag som Consilium Safety Group, iLOQ och Cary Group (tidigare Ryds Bilglas) och tidigare investeringar som Anticimex.

– Vi är mycket nöjda med att slutföra Summa Equitys första och mycket framgångsrika  full-exit. Sortera-tillväxthistorien visar att vårt hållbara tematiska tillvägagångssätt och att vara bland de första private equity-företagen som använder FN: s hållbara utvecklingsmål (”SDG”) som en ram för utvärdering av investeringar är vägen framåt för branschen. Sorteras stora potential för fortsatt snabb tillväxt säkerställs av dess utmärkta konkurrensposition kombinerat med samhällets behov av större fokus på miljö och hållbarhet och den betydande marknadsmöjligheten i norra Europa, säger Hannah Gunvor Jacobsen, investeringsdirektör på Summa Equity and Board medlem i Sortera i en presskommentar.

Lightrock, en pionjär inom impact-investeringar med LGT, och Sorteras grundare Conny Ryk genom Ryk Group, saminvesterade i Sortera tillsammans med Summa Equity i början av investeringen. Lightrock säljer sitt innehav till Nordic Capital. Ryk Group kommer att återinvestera och förbli investerare.

Annons

Transaktionen är föremål för sedvanliga myndighetsgodkännanden. Slutförandet av transaktionen förväntas under andra kvartalet 2021.

ABG Sundal Collier och Carnegie har hjälpt Sortera i försäljningsprocessen tillsammans med PWC och Mannheimer Swartling.

 

Annons