Stor valutaeffekt på spanska bostadsmarknaden

Taggar i artikeln

Spanien
Publicerad
Uppdaterad

Den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån i Spanien visar att efterfrågan från svenskar på den spanska bostadsmarknaden sjunker. Samtidigt stiger efterfrågan på marknaden som helhet med bland annat köpstarka spanjorer, tyskar och belgare.

Realtid.se

I Mäklarpanelen Spanien från Fastighetsbyrån har 43 av företagets mäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och Barcelona svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden just nu.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6.05 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna), det vill säga ett övertag för säljarna på marknaden. Det kan jämföras med 5,66 i juli och 5,02 för ett år sedan. På frågan ”Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 2,65 på en skala mellan 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark), det vill säga en relativt svag efterfrågan och en minskning från 2,74 i juli.

– Efterfrågan är stabil överlag och vi har ett relativt lågt utbud på många orter. Samtidigt är valutaeffekterna väldigt påtagliga. Efterfrågan är generellt stark från länder med euro, till exempel spanjorer och tyskar. Många av våra kontor nämner även belgare som en stark köpnation just nu. Samtidigt fortsätter efterfrågan från svenskar att sjunka och vi ser samma tendens med norrmännen, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

Annons

På frågan ”Hur utvecklas bostadspriserna på din marknad just nu?” svarade 65 procent av mäklarna att de är stillastående. 57 procent av mäklarna spår även att priserna kommer att vara stillastående fortsatt under 2023 medan 30 procent tror på stigande priser.

– Prisökningen verkar ha stannat av något och färre av våra mäklare tror på stigande priser framåt, jämfört med i juli. Men många svenskar, som ägt boende i Spanien i några år, tycker fortsatt att det är ett bra säljläge. Priserna har gått upp stadigt under flera år och även här får ju valutaeffekten stor betydelse, säger Martin Posch.

Annons