FinansNyhet

Stockholm Fintech Hub försatt i tvångslikvidation

Matthew Argent grundade konkursade Fintech Hub som enligt bouppteckningen har skulder på 7,8 miljoner kronor, men bara 17 kronor i tillgångar. Foto: Press
Publicerad

Fintech Hub i centrala Stockholm har skulder hos Kronofogden på 3,5 miljoner kronor och elva betalningsanmärkningar. Nu är bolaget även försatt i tvångslikvidation. Orsak: Endast grundaren har suttit i styrelsen sedan i oktober. Likvidator är Staffan Ekdahl vid Hamilton.

David Gustavsson

– Det här är en tvångslikvidation så jag har ingen kontakt med bolaget innan beslut om likvidation, utan ska undersöka förutsättningarna för en sådan. Om det saknas tillgångar så är bolaget på obestånd och då är jag skyldig att ansöka om konkurs, säger advokat Staffan Ekdahl till Realtid.se

Stockholm Fintech Hub startades i april förra året och upptar en våning i kongress- och kontorskomplexet Stockholm Waterfront i city. Verksamheten benämns som en oberoende och icke-vinstdrivande innovationshubb.

Den hyser 320 startups och samtliga svenska storbanker har lokaliserat en del personal till hubben. Där finns också finansnischade globala konsultbolaget Capco som nyligen flyttade sitt Nordenkontor med 40 anställda dit. 

Annons

Även Finansinspektionen (FI) har besökt Fintech Hub och väglett startups i regulatoriska frågor. Enligt hubbens grundare Matthew Argent rör det som om regelbundna besök. Men FI:s fintech-expert Stig Johansson skriver i ett mejl till Realtid.se att de bara har varit där ”ett par gånger” och att det inte handlar om något samarbete.

Matthew Argent visade nyligen upp Fintech Hub:s nya lokaler för Realtid.se. Foto: David Gustavsson

Matthew Argent är serieentreprenör och fintech-investerare med rötterna i London. Han är även delägare i brittiska BLC Advisors som erbjuder en investeringsplattform för nordiska startups.

Annons

När han drog igång Stockholm Fintech Hub i fjol sponsrades hans initiativ ekonomiskt av av revisionsjätten KPMG och investeringsbolaget NFT Ventures. Även det kommunala PR-bolaget Invest Stockholm stöttade projektet med sina nätverk, men inte ekonomiskt. Ingen av dem har dock tagit någon ägarandel i hubben. Tanken är att den ska vara oberoende.

Istället är Matthew Argent helägare i hubben via bolaget Stockholm Fintech Hub AB. Det berättar Kenneth Sörensen på KPMG som var revisionsbolagets representant i uppstartsskedet.