"Vi vill mobilisera individer med smarta idéer och skarpa sinnen för att samarbeta för att hitta lösningar. Vi vill skapa en rörelse av Startup Climate Action", säger Karin Ruiz, affärscoach på Sting och initiativtagare till Startup Climate Action. Foto: Sting
Hållbarhet

Sting och Norrsken ska bekämpa klimatförändringarna

Start up-främjarna Sting och Norrsken lanserar i dag Startup Climate Action – ett utmaningsdrivet initiativ för att påskynda tillväxten av nya företag som erbjuder lösningar för att bekämpa klimatförändringarna.

Publicerad 2020-06-11

Initiativet, som backas av Sveriges elit inom hållbarhet, ska sätta Sverige på världskartan som hem för Climate Action startups.

− Tiden är på väg att rinna ut och vi måste agera snabbt och kraftfullt. Om vi skall ha en chans att begränsa jordens uppvärmning till 1,5° C måste vi halvera växthusgasutsläppen vart tionde år. Vi tror starkt på kraften i att kombinera innovation och teknologi med entreprenörskap för att få fram nya lösningar på stora världsproblem, säger Karin Ruiz, affärscoach på Sting och initiativtagare till Startup Climate Action i en skriftlig kommentar.

Startup Climate Action har en utmaningsdriven approach och fokuserar på FN:s hållbarhetsmål nummer 13 – Climate Action. Utgångspunkten är 13 klimatutmaningar, ”Climate Challenges”, som presenteras av tretton tunga svenska ”Climate Champions”.

Initiativet får finansiering av Vinnova och bland de som stöttar initiativet finns Stockholm Resilience Centre, KTH Innovation, Energimyndigheten, IVL och de tretton Climate Champions. Bland dessa finns professor Henrik Österblom från Stockholm Resilience Centre, Professor Ulrika Edlund från KTH, Maria Wetterstrand, hållbarhetskonsult och samhällsdebattör samt tidigare språkrör för Miljöpartiet, Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet och Anders Wijkman, samhällsdebattör och tidigare politiker.

Målet är att få fram fler snabbväxande svenska företag som bidrar med innovativa skalbara lösningar för att bekämpa klimatförändringar. Initiativet ska även bidra till att sätta Sverige på världskartan och göra Sverige till världens ”mecka” för climate action startups.

− Sverige har en unik position. Vi är ett innovationsland, landet av ”tech unicorns” och världsberömda klimataktivister och klimatledare. Dessutom är vi ett land med världsledande klimatforskare, fantastiska startup-ekosystem och starka entreprenörer. Sverige kan visa vägen och bli världsledande på att få fram nya innovativa “climate action startups”, säger Shampa Bari, Lead Accelerator, Norrsken Foundation.

Startup Climate Action består av tre delar. Den första, som lanseras idag, är en Open Innovation Challenge med fokus på inspiration, ideation och team-skapande. Deadline för att delta med sin idé och team är den 2 augusti. De idéer som kvalificerar sig går vidare till del två, Test Drive Climate Action, en workshopserie av Sting och Norrsken med fokus på validering av affärsidéerna. Det sista steget, Climate Action Accelerator, ett acceleratorprogram drivet av Sting, ska lanseras 2021.

Visionen är att Sverige ska bli världsledande på att skapa framtidens ”climate action startups”, som initiativtagarna tror kommer att spela en viktig roll i att lösa klimatutmaningarna.

− Vi vill mobilisera individer med smarta idéer och skarpa sinnen för att samarbeta för att hitta lösningar. Vi vill skapa en rörelse av Startup Climate Action, säger Karin Ruiz.

De tretton klimatutmaningarna och Climate Champions är:

# 1 - Gröna och rena transporter
Maria Wetterstrand, tidigare partiledare för miljöpartiet, VD, Miltton Purpose

# 2 - AI för planeten
Dr. Victor Galaz, biträdande direktör och docent, Stockholm Resilience Center

# 3 - Hållbara material
Prof. Ulrica Edlund, professor i polymerteknik, KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

# 4 - Energieffektivitet
Gunilla Elsässer, chef för mat, klimat och energi, WWF

# 5 - Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi
Anders Wijkman, opinionsledare, ordförande Climate-KIC

# 6 - Återvinning och minskat avfall
Marie Fossum Strannegård, VD, IVL - Svenska Miljöinstitutet

# 7 - Reducering av växthusgaser
Markus Hökfelt, fondförvaltare, Almi Invest Greentech

# 8 - Energilagring och integrerade energisystem
Prof. Viktoria Martin, professor i energiteknik, KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

# 9 - Avskiljning och lagring av koldioxid (CCS)
Jane Walerud, affärsängel och investerare, Walerud Ventures

# 10 - Hållbara hav
Prof. Henrik Österblom, professor och forskningsdirektör, Stockholm Resilience Center

# 11 - Förnybar och ren energi
Dr. Frauke Urban, docent i hantering av hållbara energisystem, KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

# 12 - Gröna byggnader och hållbara städer
Stefan Henningsson, klimatexpert, Nordea

# 13 - Matens framtid - hälsosam mat, hållbar planet
Dr. Line Gordon, direktör på Stockholm Resilience Center

Om Norrsken

Norrsken hjälper entreprenörer att lösa världens största utmaningar, såsom fattigdom, hungersnöd, miljöfrågor, mental hälsa och diskriminering. Det är en icke-religiös, icke-politisk, ideell stiftelse som grundades 2016. Norrsken stöder företagare på två sätt. Den första är genom ett co-working space för 425 impact-entreprenörer i Stockholm. Den andra är genom en VC-fond som stöds av unicorn-grundare som investerar i företag med potential att radikalt förbättra världen

Om Sting (Stockholm Innovation & Growth)

Sting har sedan 2002 hjälpt entreprenörer att utveckla sina affärsidéer till framgångsrika tillväxtföretag. Sting har stöttat över 300 startups, av vilka 69 procent fortsätter att utvecklas och växa idag. Tillsammans har alla Sting-bolagen en omsättning på över 3 miljarder kronor, varav 64 procent kommer från internationell försäljning. 

Platsannonser