Börs

Stark global noteringstrend

Börsnoteringarna under årets första kvartal ökade globalt med 28 procent i värde trots att antalet IPO:s minskade med 27 procent. I Norden genomfördes 14 börsnoteringar under det första kvartalet 2018, visar en EY-rapport.

Publicerad 2018-04-13

Rapporten EY Global IPO Trends kartlägger varje kvartal genomförda marknadsintroduktioner (IPO:s) på såväl reglerade marknader som handelsplattformar. Den senaste rapporten i serien visar en fortsatt stabil noteringsmarknad med högre totalt värde på noteringarna, men en minskning i det faktiska antalet IPO:s.

Antalet IPO-aktiviteter i Norden ligger ungefär på samma nivå som förra året med 14 börsnoteringar mot 16 i fjol, men värdet är hela 275 procent högre.

Den sett till värde mest betydande noteringen i Norden var IPO:n av norska Elkem, en av världens ledande kiseltillverkare. Sedan 2011 har bolaget ägts av China National Bluestar, som genom noteringen har minskat sin ägarandel.

Oslobörsen står för hälften av det totala värdet av noteringar i Norden under årets första kvartal.

– Första kvartalet är traditionellt det svagaste under året och de noteringar som sker inträffar i regel mot slutet av kvartalet. Ingen har väl dessutom missat Spotifys notering i USA, som dock skedde efter utgången av kvartalet, men självklart var efterlängtad av många investerare, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader inom EY Norden och Sverige.

– Vi förväntar oss fortfarande ett stort antal börsnoteringar på marknader runt om i världen under året, särskilt i Asien. Vi ser också att noteringsintresset i Norden fortsätter även i år, med en brasklapp för den globala utvecklingen kopplat bland annat till relationen mellan USA och Kina.

I Norden stod Stockholm för fem börsnoteringar, varav fyra på First North. Helsingfors hade fyra, Oslo stod för tre börsnoteringar och i Köpenhamn genomfördes två börsnoteringar.

De tre största i Norden var Elkem (832 miljoner dollar) i Oslo, Cibus Nordic Real Estate AB (385 miljoner dollar) på First North i Stockholm och Altia Abp (186 miljoner dollar) i Helsingfors.

Globalt visar noteringstrenden ett starkt resultat under årets tre första tre månader, trots geopolitisk osäkerhet och volatilitet på marknaden.

Den globala IPO-marknaden ökade med 42,8 miljarder dollar under första kvartalet 2018, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med samma period förra året. Antalet IPO:s under årets tre första månader var 287, vilket är 27 procent lägre än första kvartalet 2017. Men förra årets första kvartal hade också det högsta antalet noteringar för första kvartalet sedan 2007.

Asien-Stillahavsområdet visar en fortsatt hög IPO-aktivitet och har flest antal noteringar under första kvartalet, enligt rapporten från revisions- och rådgivningsföretaget EY.

Platsannonser