FinansNyhet

Skarpare regler om bitcoin-redovisning nytt slag mot bitcoin

bitcoinbitcoin
Foto: Dmitry Demidko via Unsplash
Publicerad

Det amerikanska finansdepartementet föreslår skarpare regler för redovisning av bitcoin-överföring, vilket fick kryptovalutans värde att återigen falla under natten till fredagen.

För att hindra skatteflykt med hjälp av bitcoin aviserar amerikanska Treasury Department att det framöver kommer att kräva att varje bitcoin-överföring till ett värde om 10 000 dollar ska redovisas till skattemyndigheten IRS. Det rapporterar CNBC

”Kryptovalutan utgör redan ett betydande problem genom att den i stor utsträckning underlättar olagliga aktiviteter, inklusive skatteflykt. Det är därför presidentens förslag innehåller ytterligare resurser för att IRS ska kunna hantera tillväxten av kryptotillgångar. [… ] Inom ramen för det nya rapporteringssystemet för finansiella konton skulle kryptovalutor och kryptotillgångar-utbyteskonton och betaltjänstekonton som accepterar kryptovalutor täckas. Vidare, som med kontanttransaktioner, skulle också företag som tar emot kryptotillgångar till ett verkligt marknadsvärde på mer än 10 000 dollar krävas att rapportera dessa, skriver finansdepartementet i sitt förslag.

Efter offentliggörandet bromsades bitcoin-kursens återhämtning, enligt data från CNBC. Bitcoin-värdet har minskat med närmare 50 procent från högstanivåerna i april då kryptovalutans kurs uppgick till cirka 64 000 dollar – bland annat efter att Tesla sagt att elbilsföretaget inte kommer att acceptera kryptovalutan som betalning. Nyheten om att Kina förbjuder finansinstitut och betalningsföretag att tillhandahålla tjänster kopplade till transaktioner med kryptovalutor orsakade ännu ett kraftigt fall.

Annons

Bitcoin-kursen, en månad. Källa: CNBCBitcoin-kursen, en månad. Källa: CNBC

 

Annons