Pension

Sjunde AP-fonden utsatt för falska nyheter

En miljöaktivistorganisation utsatte på måndagen Sjunde AP-fonden för ett "fake news"-attack, med ett falskt pressmeddelande som bland annat den internationella nyhetsbyrån AFP gick på.

Uppdaterad 2020-07-01
Publicerad 2020-06-30

Under måndagseftermiddagen gick ett pressmeddelande ut som såg ut att komma från Sjunde AP-fonden. Budskapet var att Sjunde AP-fonden avyttrar all fossil verksamhet från sitt ägande. Problemet är att nyheten var falsk.

– De har till och med satt upp en falsk webbplats som ser ut som en riktig. När journalisten på AFP ringde det bifogade numret kom han fram till en person som utgav sig för att vara jag, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.

Pensionsfonden fick fullt upp med att dementera nyheten, som nu är bortplockad från AFP och de flesta andra medier, däribland Realtid som också skrev om nyheten.

– Det här handlar om informationssamhällets dödgrävare. Till slut vet folk inte vad som är sant eller inte. Det pågår en massa knasiga grejer, säger Johan Florén.

Har ni varit med om liknande tidigare?
– Ja det har vi.

Kommer ni att vidta några åtgärder?
– Vi får titta på vad vi kan göra. I den här världen är det dock svårt, det är till exempel sällan som svensk polis kan gå in och hantera de här grejerna.

När Realtid på tisdagen ringer numret i det falska pressmeddelandet svarar Anna på organisationen Extinction Rebellion, en internationell idéell miljöorganisation.

– Vi gjorde det här för att få uppmärksamhet, för att få upp ögonen på folk för vad som händer. AP7 följer inte Parisavtalet och de miljömål som finns. De borde själva ha skickat det här pressmeddelandet.

Extinction Rebellion säger att 27 internationella medier har skrivit om nyheten som bland annat fått spridning i Kina.

Platsannonser