Nytt jobb

SHB:s ex-vd blir chef för Nordea Danmark

I sensomras sparkades Frank Vang-Jensen från vd-posten i Handelsbanken. Nu rekryteras han som chef för Nordea Danmark – bland annat för att öka kundnöjdheten.

Uppdaterad 2017-02-23
Publicerad 2017-02-22
Frank Vang-Jensen.
Foto: Pressbild

Frank Vang-Jensen tar över chefsposten efter Peter Lybecker som går i pension senare under 2017, enligt ett pressmeddelande.

– Jag är jätteglad över att få bli en del av den transformation som Nordea nu genomgår. Jag ser Nordea som väldigt kompetent, finansiellt robust och att banken har en väldigt stark önskan om att utveckla och förbättra sig, inte minst när det kommer till att ha kunderna i fokus, säger Frank Vank-Jensen, i en kommentar.

Ska placera kunderna i centrum

Nordeas vd beskriver rekryteringen som en del av bankens omgörning som syftar till att bli än mer kundvänlig.

– Nordea sjösätter nu en stor transformation med ett starkt fokus på kundnöjdhet och med en önskan att bli bäst i klassen på compliance och med en stark etik- och värdebaserad kultur. Frank Vang-Jensen har ett starkt "track record" inom affärs- och kundnöjdhet, vilket går hand i hand. Jag är övertygad om att hans bakgrund gör honom till rätt person att ta sig an vår affärsmodell framåt och placera kunderna i centrum, säger Nordeas vd Casper von Koskull, i en kommentar.

"En felrekrytering"

Frank Vang-Jensen sparkades under turbulenta former från Handelsbanken efter 18 år i koncernen. Handelsbankens ordförande Pär Boman beskrev tillsättandet av Frank Vang-Jensen som en felrekrytering.

— Det visade sig att det sista jobbet han hade i banken blev lite för svårt och han levde inte helt upp till de krav som kan ställas på en vd för Handelsbanken. Han räckte helt enkelt inte till. Jobbet blev lite för stort, sade Pär Boman på en presskonferens i augusti som hölls med anledning av beslutet.

Motsvarade inte kraven

Boman betonade att vd-rollen på Handelsbanken kräver "mycket hög grad av självbestämmande" och ett "speciellt ledarskap".

— Man kan således vara en utmärk ledare och chef – som Frank Vang-Jensen har varit – men ändå inte fullt ut motsvara de krav som ställs på en koncernchef i Handelsbanken, sade Boman under presskonferensen.

Anders Bouvin efterträdde Frank Vang-Jensen som hade arbetat över 30 år i Handelsbanken och beskrevs som "väl förtrogen med bankens arbetssätt, kultur och värderingar".

Realtid.se har sökt Frank Vang-Jensen, men Nordeas presskontor i Danmark uppger att han inte får göra några uttalanden är, eftersom han i formell mening fortfarande är anställd på Handelsbanken och därmed belagd med olika restriktioner. Presskontoret meddelar att han först tillåts tala med media från och med den 14 maj.

Platsannonser