bitcoin
Foto: Pierre Borthiry via Unsplash
Fintech

SEB restriktiv med krypto-fintech: ”Risken för penningtvätt bedöms vara hög”

SEB bemöter kritiken framförd av Swedish Fintech Association som i sin senaste rapport skriver att vissa fintech-bolag nekats öppna företagskonton hos storbankerna. 

Uppdaterad 2021-04-16
Publicerad 2021-04-14

I sin rapport säger Swedish Fintech Association att ett antal fintech-bolag nekats att öppna företagskonto samt att andra, redan etablerade aktörer fått sin konton avslutade utan förvarning. 

Problemet med att öppna företagskonton, i synnerhet för nystartade bolag som arbetar med blockkedjeteknik eller kryptotillgångar, har även Tillväxtanalys tidigare uppmärksammat.

Att SEB är restriktiv handlar om hanteringen av risken för penningtvätt, säger Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB, till Realtid.

– Vi har samarbeten med en rad fintechbolag och välkomnar gärna sådana bolag som kunder. Vi har samtidigt att förhålla oss till gällande lagstiftning och bankens egna interna regelverk, till exempel vad gäller att förebygga och motverka penningtvätt. På grund av att risken för penningtvätt bedöms vara hög när det gäller transaktioner med koppling till kryptovalutor är vi restriktiva inom detta område, säger han.

I rapporten säger även Swedish Fintech Association att storbankernas API:er inte håller tillräckligt höga standarder. 

– Vi delar inte den bilden, säger Niklas Magnusson. 

Han fortsätter:

– PSD2 är krävande för många banker och vi anser ha lyckats väl i Norden, och på SEB. Open Banking är samtidigt ett område under ständig utveckling och vi jobbar kontinuerligt med att förbättra våra API:er, både lagstiftade och icke-lagstiftade. SEB jobbar även med aktörer, både myndigheter och fintechs, för att förbättra vårt erbjudande.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in