Morgonsvepet

SBB gör riktad emission

Morgonsvepet tisdag: SBB gör riktad emission, USA-räntor vänder upp och Mastercard sänker intäktsprognos. 

 

Camilla Jonsson
Uppdaterad 2020-02-25
Publicerad 2020-02-25

SBB gör riktad emission
Styrelsen för SBB, med vd  Ilija  Batljan, har beslutat om en riktad emission av drygt 6,6 miljoner B-aktier till ett pris om cirka 29,90 kronor per aktie. Syquant Capital har tecknat samtliga B-aktier i den riktade nyemissionen. De nyemitterade B-aktierna utgör del av det överenskomna vederlaget för Hemfosa.  Det framgår av ett pressmeddelande.

USA-räntor vänder upp
Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka efter den svenska marknadens stängning på måndagen men vände upp i den sena handeln och har fortsatt något högre i Asien på tisdagen. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt. Marknadens oro dämpades också något av beskedet att WHO ännu inte vill klassa virusutbrottet som en pandemi.

Mastercard sänker intäktsprognos
Kreditkortsbolaget Mastercard sänker sin intäktsprognos för det första kvartalet 2019 i spåren av coronavirusutbrottet. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

First North-bolag utvärderar program för corona
Det helägda dotterbolaget ISR HBV, breddar nu sin utvecklingsportfölj genom att även inkludera coronavirus som en möjlig kandidat till behandling med bolagets Immunolid ISR50. Det framgår av ett pressmeddelande.

Markant nedgång på Wall Street
Börserna i New York föll markant på måndagen. Rapporter om kraftigt ökad spridning av det nya coronaviruset i länder även utanför Kina, bland annat i Italien, satte skräck i marknaderna världen över. När handeln summerades var S&P 500 ned 3,4 procent. Dow Jones backade 3,6 procent och Nasdaq föll 3,7 procent.

Måttlig nedgång på Asienbörser
Asienbörserna bjöd på mindre rörelser under tisdagen efter en dramatisk måndag på världens aktiemarknader. Undantaget var Japan där Tokyobörsens Nikkei 225-index faller med 3,1 procent efter att börsen varit stängd på måndagen.
På de kinesiska fastlandsbörserna backar Shanghaibörsens kompositindex med 1,7 procent, Shenzhenbörsen är ner 1,3 procent. I Hongkong tappar Hang Seng-index i sin tur med 0,1 procent.  Mot strömmen går sydkoreanska Kospi som stiger med 1,1 procent, enligt DI.

Effekter av corona övervakas noga
Riskerna från coronaviruset mot den globala tillväxten är något som noggrant övervakas. För tillfället är det svårt att utvärdera magnituden av de ekonomiska effekterna som härrör från viruset. Det sade Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, på måndagen, rapporterar Dow Jones Newswire.
Enligt Bloomberg uppgår antalet smittade av det nya nya coronaviruset nu till drygt 80 000 globalt varav 77 658 personer i Kina. 

Oljepris upp, guld ned
På råvarumarknaden är spotpriset på både Brent- och WTI-oljan upp omkring 0,7 procent till 56,6 respektive 51,7 dollar per fat. Guldpriset är i sin tur ner 0,6 procent till 1 649 dollar per uns, enligt DI.

Tyskt index bättre än väntat
Ifo-index, som mäter klimatet i det tyska näringslivet, landade den rakt i den febrila måndagshandeln. Ifo-index steg marginellt från 96 i januari till 96,1 i februari och undvek därmed den nedgång till 95,3 som var väntad enligt Bloombergs analytikersammanställning. Framför allt var det indexet över förväntningarna som överraskade och kom in på 93,4. Det var 1,3 indexenheter bättre än analytikerkårens konsensusprognos

Aktiespararna tror på åtal mot Bonnesen
Joacim Olsson, vd för Aktiespararna utgår ifrån att åklagaren Thomas Langrot kommer att driva förundersökningen vidare mot åtal.
"Allt pekar på att Birgitte Bonnesen har haft kännedom om misstänkt penningtvätt i bankens verksamhet i Baltikum. Jag har väldigt svårt att se att det inte ska leda till åtal", säger han till SvD.

Rekordmånga får studiemedel
Antalet personer med studiemedel slog rekord förra året. Nästan 503 000 personer fick studiemedel – ökningen är störst inom vuxenutildningen och yrkeshögskolan.
Inte sedan det nya studiemedelssystemet infördes 2001 har så många personer fått studiemedel.  Det skriver CSN i ett pressmeddelande. Under 2019 fick 502 800 personer studiemedel, knappt 27 000 personer fler än under 2018.

 

 

Platsannonser