Finans Nyhet

SAS-Janne gjorde upp med bovarna

Publicerad

SAS fd vd Jan Carlzon fick villan länsad på tavlor, vin och smycken för miljontals kronor.

Realtid.se

Genom kontakter med undre världen har han lyckats köpa tillbaka värdefulla konstverk.

I slutet av 2009 kunde Realtid.se berätta att Jan Carlzons villa blivit länsad. Men inbrottet i SAS-Jannes villa är endast ett av flera som drabbat familjer i välbeställda områden som Lidingö och Djursholm.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans & Försäkring som skickas ut varje fredag

Annons

Samma mönster upprepas: avancerade larm slås ut och konstverk, vinflaskor och smycken med mera, det vill säga allt som har ett rejält värde stjäls. Sedan försöker tjuvarna sälja tillbaka godset.

Enligt Aftonbladet finns uppgifter att stöldgodset har köpts tillbaka i ytterligare 6-7 liknande fall under senaste två åren. Polisen är kritisk mot att försäkringsbolagen går med på att köpa tillbaka det stulna godset då detta riskerar att sporrar tjuvarna till nya inbrott.

Enbart hos Jan Carlzon stals 87 olika föremål, även datorer, datorspel och väskor försvann vid inbrottet. Framförallt valde man ut ett antal värdefulla konstverk:

Annons

Fyra kolteckningar av Picasso, Skulpturen ”Torso” av Yves Klein och Andy Warhol-tavlan ”SAS Passenger Ticket”.

I polisanmälan ansågs värdet ligga på 1,7 miljoner kronor, men Aftonbladet har tagit del av polisens dokument. Dessa visar att samtliga konstverk har hämtats tillbaka.

Visserligen stod Länsförsäkringar för notan, men självaste SAS-Janne fick till uppgörelsen via egna initiativ och privata kontakter som ledde in i den undre världen. Exakt hur uppgörelsen har gått till är han dock företagen om:

Annons

– Jag hade turen att få kontakt av någon som tidigare hade drabbats och var villig att hjälpa mig. Det gjorde att vi så småningom kunde få tillbaka merparten av det, säger Jan Carlzon till Aftonbladet.

Men det är alltså inte bara Jan Carlzon som har drabbats precis. På Lidingö försvann ett 60-tal låder med tolv flaskor vardera samt 200 lösa flaskor i juli förra året. En villa i Stocksund blev av med en vinsamling värderad till 5-6 miljoner kronor i oktober förra året.

Även konst, vapen och cigarrer försvann och tjuvarna skålade i champagne innan de försvann. Och det är alltså bara några exempel.

Att det rör sig om skickliga tjuvar råder inget tvivel om. De flesta inbrotten skrivs av med motiveringen: ”Ej spaningsresultat” eller ”Spaningsuppslag saknas”. Polisen misstänker att den så kallade Lidingö-ligan ligger bakom merparten av lyxstölderna.

– Vid ett tillfälle hade vi span mot en av dem på ett vad vi tyckte bra sätt. Efter en stund kom objektet åkande i en bil, stannade till, och ställde en kopp kaffe på taket på spanbilen.

Annons