Börs

SAS gör omvänd vinstvarning

SAS resultat för 2019 kommer att bli bättre än vad bolaget tidigare bedömt. Starka passagerarsiffror och förbättrade enhetsintäkter är förklaringen. 

Uppdaterad 2019-11-08
Publicerad 2019-11-08

Det framgår av ett pressmeddelande från flygbolaget i samband med bolagets månatliga trafikrapport.

SAS spår nu att resultatet före skatt och jämförelsestörande poster kommer uppgå till 700-800 miljoner kronor för räkenskapsåret 2019. SAS tidigare utsikter var att det skulle bli utmanande att uppnå ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster under räkenskapsåret 2019. 

Aktien är upp med drygt 9 procent vid 16-tiden på fredagen.

"Trots ett utmanande år är vi glada över att kunna uppvisa en stark utveckling i vår verksamhet under de sista månaderna av räkenskapsåret 2019. Särskilt uppmuntrande är en fortsatt förbättrad utbuds-/efterfrågebalans i Skandinavien och att vårt produkterbjudande i kombination med vårt målmedvetna arbete för ett mer hållbart flygande har lockat fler kunder att resa med SAS", säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

Rapporten för det fjärde kvartalet väntas den 5 december. Räkenskapsåret sträckte sig fram till oktober.

SAS totala trafikkapacitet ökade med 2,2 procent och antalet passagerare ökade med 3,6 procent jämfört med oktober 2018. Regularitet och punktlighet visade också en stark förbättring med en ökning med 0,8 procentenheter respektive 1,5 procentenheter.

Passagerarkilometer (RPK) ökade med 5,7 procent i de tre skandinaviska länderna. Tillväxten var också betydande på Europeiska/Intraskandinaviska rutter där RPK ökade med 5,5 procent. Kabinfaktorn ökade med 0,7 procentenheter till 76,3 procent och bidrog till en förbättrad valutajusterad enhetsintäkt och passageraryield som ökade med 2,3 procent respektive 1,6 procent.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in