Tyskland kämpar med en paradox: rekordhög sysselsättning men rekordlåg arbetstid per person. Politiker varnar nu för följderna.
Tyskarna vill jobba mindre – trots ekonomisk kris


Mest läst i kategorin
Trots låg tillväxt och skriande brist på arbetskraft väljer allt fler tyskar att arbeta mindre.
Samtidigt slår sjukfrånvaron rekord och väcker frustration hos företagsledare. Den nya tyska arbetslivsparadoxen har blivit en politisk huvudvärk.
Missa inte: Optimismen spirar i Tyskland: ”Måste jobba hårt”. Realtid
Under 2024 arbetade tyskarna i genomsnitt bara 1 343 timmar – minst i hela OECD. Samtidigt står landet inför en pensionsvåg där 4,8 miljoner arbetstagare väntas lämna arbetslivet före 2035.
Regeringen under kansler Friedrich Merz brottas nu med frågan om hur man ska få tyskarna att arbeta mer – inte mindre.

Nu stiger optimismen: ”Tyskland är tillbaka”
Ser landet som konkurrenskraftigt – om den nya regeringen levererar.
Balans mellan arbetsliv och fritid
”De yngre generationerna har inte internaliserat den protestantiska arbetsmoralen på samma sätt som sina föräldrar”, säger Margareta Steinrücke, medförfattare till boken Work Less, Live More, till Wall Street journal.
Men det är inte bara unga som förespråkar kortare arbetstid. Även äldre arbetstagare kräver ökad balans mellan arbetsliv och fritid.

Trenden bekymrar både företagare och politiker, som varnar för att produktiviteten kan sjunka ytterligare i en redan stagnerande ekonomi.
Enligt The Economist ökade arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro med 57 procent mellan 2020 och 2023. Samtidigt har antalet sjukdagar per arbetstagare i Tyskland stigit till 15 per år – nästan dubbelt så många som EU-snittet.
Läs även: Tyskland rusar förbi tullfrossa – börsen når ny toppnotering. Realtid
Senaste nytt
Testar fyradagarsvecka
Mercedes-Benz vd Ola Källenius uttrycker oro för att sjuktalen är mer än dubbelt så höga i Tyskland jämfört med företagets fabriker i andra länder.
Ekonomiminister Christian Lindner pekar på att arbetsviljan i Tyskland ligger under nivåerna i exempelvis Frankrike och Italien. Skatteincitament för övertid har införts, men effekterna har varit begränsade.

Lista: Berlin lockar med kultur, historia och nya upplevelser 2025
Fler festivaler, stora jubileer och nya museer och tidigare stängda attraktioner gör Berlin till ett extra intressant resmål under 2025.
Samtidigt testas fyradagarsveckor i flera företag i ett försök att kombinera kortare arbetstid med bibehållen produktivitet.
Merz hoppas kunna vända utvecklingen genom nya incitament för ökat arbetande, inklusive senare pensionsålder och försämrade villkor för tidig pension. Men åtgärderna är politiskt känsliga och risken för folkligt motstånd är stor.
Brist på barnomsorg
”Vi behöver fler arbetande människor, inte bara mer pengar”, säger Clemens Fuest, chef för tankesmedjan Ifo, till Financial Times.
Trots högt sysselsättningstal – 80 procent av arbetsför befolkning har jobb – fortsätter snittet för arbetade timmar per individ att sjunka.
Många kvinnor arbetar deltid och en brist på tillgänglig barnomsorg gör det svårt att utöka arbetstiden.
Det råder ingen tvekan om att Tyskland står inför ett strukturellt dilemma: hög arbetskraftsefterfrågan, men en befolkning som värdesätter fritid mer än någonsin tidigare.
Läs även: Efter de tunga åren – tyska bolag redo för rally. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.