Finans Nyhet

Så ska utländska direktinvesteringar granskas

Taggar i artikeln

Sten Heckscher
Sten HeckscherSten Heckscher
Utredare och tidigare justitierådet Sten Heckscher. Foto: TT
Publicerad

En tvåstegslösning för granskning av utländska direktinvesteringar – det är ett av förslagen i en utredning som tidigare justitierådet Sten Heckscher idag överlämnade till regeringen.

Anders Frick

I somras kom förvaltningsrättens slutliga dom: Kinesiska Huawei stoppas från att vara med i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Beslutet föregicks av en pingpongmatch mellan PTS, Säpo och Huawei, där Huaweis representant menade att 5G-rättegången handlar om Sveriges trovärdighet som rättssäker ekonomi.

Framöver vill regeringen förhindra att liknande situationer uppstår och har därför tillsatt en utredning vars slutbetänkande idag presenterades av utredaren, tillika före detta justitierådet, Sten Heckscher.

Hans lösning är ett anmälningssystem där investerare anmäler de utländska direktinvesteringar som planeras. Anmälan kommer sedan att granskas av relevanta myndigheter såsom exempelvis Kommerskollegium och därefter prövas i två steg: Antingen lämnas den utan åtgärd eller också går anmälan vidare till granskning av den statliga förvaltningsmyndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

Annons

– Tanken är att det blir ett brett anmälande, men att enbart en minoritet kommer att granskas av ISP eller andra relevanta myndigheter, säger Sten Heckscher på en direktsänd pressträff.

Enligt förslaget ska den första prövningen gå snabbt – maximalt 25 dagar. För de investeringar som går vidare till en större granskning väntar dock en längre granskningstid, på tre eller sex månader.

– Fallet med Huawei är ett exempel på verksamhet där säkerhetsmyndigheterna har haft mycket starka synpunkter. Systemen ska inte hindra rytmen i näringslivet. Med vårt system skulle detta fall ha gått fortare, säger Sten Heckscher.

Annons

Alla utländska direktinvesteringar kommer dock inte att behöva anmälas, utan det gäller enbart skyddsvärd verksamhet såsom exempelvis produktion av krigsmateriel, behandling av känsliga personuppgifter, produkter med dubbla användningsområden och liknande. Däremot var Sten Heckscher tydlig med att medieföretag inte kommer att omfattas.

– Nästa steg är att regeringen bestämmer, men vi tycker inte att media ska vara med på listan över företag som ska omfattas av systemet, säger Sten Heckscher.

Slutbetänkandet av Direktinvesteringsutredningen finns att läsa i sin helhet här >>

Annons

Annons