Finans Nyhet

Riksdagsman i skattetvist: Vill se en ”schysstare börs”

Taggar i artikeln

blankning Sverigedemokraterna
Skatteverkets utredning visade att David Perez delägda offshore-bolag fört över aktier till ett värde på 44 miljoner kronor till sverigedemokratens bolag i Sverige. Foto: Riksdagen och TTSkatteverkets utredning visade att David Perez delägda offshore-bolag fört över aktier till ett värde på 44 miljoner kronor till sverigedemokratens bolag i Sverige. Foto: Riksdagen och TT
Skatteverkets utredning visade att David Perez delägda offshore-bolag fört över aktier till ett värde på 44 miljoner kronor till sverigedemokratens bolag i Sverige. Foto: Riksdagen och TT
Publicerad
Uppdaterad

Sverigedemokraterna David Perez och Dennis Dioukarev vill att regeringen utreder möjligheten att ”begränsa blankarattacker mot börsbolag”. Perez, som nyligen tog plats riksdagens finansutskott, har själv en skuld på 10 miljoner kronor till Skatteverket.

Anders Frick

Riksdagspolitikerna David Perez och Dennis Dioukarev, båda från SD, lämnade igår in en motion till riksdagen med rubriken ”En schysstare börs”. Motionärerna vill att riksdagen beaktar behovet av reformer ”i syfte att begränsa blankningsattacker mot värdepappersbolag”.

Blankning är något som Nordnet har tudelad inställning till, och som SBB:s vd Ilija Batljan går i spinn över. Samtidigt menar experterna att blankning som fenomen är viktigt för att marknaden ska vara mer korrekt.

”Ett av de mer kända exemplen på kurspåverkande handel som lett till en motreaktion bland småsparare har varit handeln i bolagen AMC och Gamestop där blankningsattacker kontrades med att öka efterfrågan och därmed priset på värdepappret. Det finns även liknande fall av kurspåverkande handel i Sverige vilket försvårar seriös handel samt att det i slutändan är småspararna som förlorar”, står det i motionen.

Annons

Som Realtid tidigare har skrivit är David Perez i tvist med Skatteverket om obetalda skatter. Enligt ett beslut från Förvaltningsrätten som togs i april tidigare i år ska David Perez betala nästan 10 miljoner kronor i obetalda skatter och avgifter. Utredningen initierades efter att hans namn dök upp i de så kallade Panamadokumenten.

Annons