Finans Nyhet

”Riksbankens stödköp kan leda till ”moral hazard”-problematik”

Taggar i artikeln

Danske Bank
Louis Landeman, Företagsobligationer, Ekerlids förlag, Danske BankLouis Landeman, Företagsobligationer, Ekerlids förlag, Danske Bank
"Riksbanken därmed med och bidrar till den kommersiella fastighetsbranschens nuvarande snabba expansion. Det här pågår samtidigt som både Riksbanken och Finansinspektionen i sina finansiella stabilitetsrapporter varnar för den exponeringsrisk som den kommersiella fastighetsmarknaden utgör i det svenska finansiella systemet", säger Louis Landeman, chef för kreditanalysen på Danske Bank i Sverige.
Publicerad

Systemrisken för företagsobligationsmarknaden har ökat efter snabb tillväxt. Louis Landeman, chef för kreditanalysen på Danske Bank i Sverige, reder ut vad som händer och varför i en ny bok.

Anders Frick

I dagarna ger han ut en ny upplaga av boken ”Företagsobligationer – från AAA till konkurs”, tillsammans med sina medförfattare David Andrén och Christopher Hellesnes.
Bokens första upplaga lanserades redan 2014,  men mycket har hänt sedan dess. Inte minst har obligationsmarknaden växt så kraftigt att dess storlek, enligt författarna, idag utgör en systemrisk.

– Tack vare att kapitalmarknaden har växt har riskspridningen i det finansiella systemet ökat, vilket är positivt. Samtidigt är de företag som hämtar en majoritet av sin finansiering på marknaden nu beroende av att den fortsätter att fungera och att finansieringskostnaden på den inte allvarligt fördyras, säger Louis Landeman till Realtid.

Han varnar samtidigt för problemet som uppstår i och med att Riksbanken har trätt in på marknaden och stödköpt företagsobligationer.

Annons

– Det har skapat en förväntan hos bolagen om att de kommer att bli räddade nästa gång som marknaden skakar. I förlängningen kan det leda till att bolagen tar större risker – så kallad ”moral hazard”-problematik. Risken är stor att det blir svårt att sluta med stödköpen när de väl inletts. Det finns också en risk att köpen kommer att behöva utökas ytterligare vid nästa kris, säger Louis Landeman.

Han säger också att eftersom en stor del av den svenska företagsobligationsmarknaden utgörs av obligationer utgivna av kommersiella fastighetsbolag så har en stor del av Riksbankens stödköp riktats mot den sektorn.

– Riksbanken är därmed med och bidrar till den kommersiella fastighetsbranschens nuvarande snabba expansion. Det här pågår samtidigt som både Riksbanken och Finansinspektionen i sina finansiella stabilitetsrapporter varnar för den exponeringsrisk som den kommersiella fastighetsmarknaden utgör i det svenska finansiella systemet, säger han.

Annons

Samtidigt innebär företagsobligationerna att många företag fått en bredare palett av finansieringskällor att ösa ur vilket är positivt.

Under senare år har även marknaden för hållbara obligationer växt kraftigt. 

– Att ge ut en hållbar obligation kan leda till lägre finansieringskostnader för bolagen, men det är inte alltid så lätt att veta vad som är hållbart. Hur mäter man exempelvis klimatrisken i en kreditportfölj? Det är något av det som vi hjälper till med att reda ut i boken, säger Louis Landeman.

Annons

I boken tar författarna bland annat även upp de svenska bankernas finansiella stabilitet och risken för nya statsfinansiella kriser i spåren av Covid-19. Dessutom finns det med ett antal färska fallstudier av nyligen genomförda rekonstruktioner för företag som RNB Retail and Brands, Stromma, Stockmann och SAS.

Boken ges ut på Ekerlids förlag.

Här är ett utdrag ur boken>>

Annons