Sebastian Siemiatkowski
Sebastian Siemiatkowski
Fintech

Rekordår för Klarna

Betalbolaget rapporterar kraftig tillväxt och mer än tredubblad nettovinst för 2017. Klarna fick även banktillstånd under året. "En milstolpe", kommenterar vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Uppdaterad 2018-02-28
Publicerad 2018-02-28

Klarna redovisar en omsättning på 4,5 miljarder kronor, för 2017 – en ökning med 27 procent från cirka 3,5 miljarder året innan.

Även bolagets transaktionsvolym – alltså det konsumenter handlar för totalt via Klarnas tjänster – steg med 42 procent. Och nettovinsten ökade till 356 miljoner (113), en mer än tredubblad ökning.

Försäljningsvolymen steg med 35 procent i Sverige. Totalt fick bolaget 10 miljoner nya användare under 2017. I Norden hanterar nu bolaget 10 procent av alla onlinebetalningar.

Den viktigaste händelsen under året för Klarna var att bolaget fick banktillstånd.

"[Det]var en milstolpe och ett naturligt nästa steg för bolaget. Jag är stolt över att säga att Klarna redan har spelat en roll i att omkullkasta betaltjänster. Nu har vi ännu större möjligheter att driva förändring genom att bredda våra erbjudanden och gå djupare i värdekedjan", skriver Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski i bokslutet.

Han lyfter även fram förvärvet av Billpay i september som betydande, då det stärker bolagets position i Tyskland, Schweiz och Österrike. Däremot går det fortsatt trögt i USA och Storbritannien. Klarna har storsatsat på dessa marknader men de uppgår ändå bara till under 5 procent av den totala omsättningen.

Platsannonser