Juridik

Qvibergs ombud ser domen som självklar

Mats Qvibergs advokat, Ulf Stigare, är inte förvånad över den friande domen i HQ-processen. “Det var självklart”, säger han i en kommentar till Realtid. Men trots detta tror han att domen kommer överklagas.

Uppdaterad 2017-12-18
Publicerad 2017-12-14

Advokat Ulf Stigare, som varit Mats Qvibergs ombud under rättegången, är inte förvånad över utgången av skadeståndsmålet. Han ser domen, som frikänner den tidigare ledningen för HQ AB, med dåvarande styrelseordföranden Mats Qviberg i spetsen, som självklar.

Hur ser du på domen?

– Jag var extremt oförvånad över domslutet. Det var självklart, och jag har sagt redan innan domen kom att det här inte kommer att bli något, säger Ulf Stigare till Realtid.se

– Särskilt inte mot bakgrund av utgången i brottmålet, som inte överklagades. Jag sov gott inatt och var inte nervös över utgången.

Stigare tror vidare att dagens dom som friat hans klient kommer att överklagas.

– Jag är helt övertygad om att de kommer överklaga. Det här är ett processbolag, och de kommer därför att överklaga, tror jag. Men de borde inte göra det.

Ulf Stigare reser stora frågetecken för hur den förlorande sidan, HQ AB, ska ha råd att finansiera ett eventuellt överklagande mot bakgrund av att de tilldöms att betala motparternas rättegångskostnader.

– De måste både finansiera de 262 miljoner kronor som nu är utdömda till samtliga svaranden och finansiera sina egna ombuds kostnader, och därefter finansiera ett överklagande.

Vid ett eventuellt överklagande skulle ytterligare advokatkostnader tillkomma utöver de som redan plöjts neds under den långa processen och rättegången.

Revisionsbyrån KPMG som var revisor i det tidigare moderbolaget HQ AB och HQ Bank välkomnar också domen och ser den som ett tydlig ställningstagande.

HQ AB hade som en del av processen stämt bland annat den dåvarande huvudansvarige revisorn och KPMG på skadestånd.

“Med dagens ogillanden klargjordes ånyo att revisionerna av HQ utförts i enlighet med god revisionssed”, skriver KPMG i en kommentar.

– Tingsrätten har gjort en grundlig analys av problemställningarna och landat i ett entydigt ställningstagande, säger KPMG:s ombud, advokat Torgny Wetterberg.

“KPMG:s inställning har hela tiden varit att revisionen har utförts i enlighet med god revisionssed. Den statliga Revisorsinspektionen som är granskande myndighet har redan gjort en ingående och omfattande prövning av revisionen av HQ AB och HQ Bank, och funnit att revisionerna av HQ och HQ Bank var utförda i enlighet med god revisionssed”, skriver KPMG vidare.

Realtid.se söker ombud för HQ AB.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in