Swedbank PMI
Foto: TT
Konjunktur

PMI sjönk i juni – tillväxten kvar på höga nivåer

PMI-total sjönk i juni till 65,8 från nedreviderade 66,0 i maj, det femte högsta nivån i indexets historia. 

Uppdaterad 2021-07-01
Publicerad 2021-07-01

PMI-total sjönk i juni för andra månaden i rad till 65,8 från nedreviderade 66,0 i maj. Det framgår av ett ett pressmeddelande.

Enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, kan nedgången i PMI vara "tecken på att tillväxttakten i industrin går in i ett lugnare skede framöver när fjolårets produktionstapp är återhämtat samtidigt som utbudsbrister blivit en växande utmaning för industrin," även om industrin fortsätter att uppvisa en hög aktivitet.

Delindexen gav en något mer splittrad bild i juni. Produktion svarade för det största fallet och drog ned PMI-total med 0,7 indexenheter följt av orderingång (0,2 indexenheter). Lager och sysselsättning bidrog med sammantaget 0,7 indexenheter till PMI-total.

Index för planerad produktion backade för andra månaden i rad till 72,2 i juni från 74,4 i maj.

– Det är fortsatt höga nivåer och tyder på att industrin har en positiv syn om tillväxtutsikterna även om utbudsbrister kan äventyra utvecklingen.

En ny rekordnivå noterades i juni för leverantörernas rå- och insatsvarupriser; indexet steg till 91,9 från 88,2 i maj. 

– Det står alltmer klart att den högre aktivitetsnivån i industrin, stigande globala råvarupriser och brist på insatsvaror har lett till ett ökat kostnadstryck i producentledet, säger Jörgen Kennemar.

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Undersökningen gjordes mellan 7–24 juni.

Platsannonser

Logga in