FinansNyhet

Patricia Industries förvärvar Advanced Instruments för 780 miljoner dollar

Publicerad

Patricia Industries, som ägs av Investor, förvärvar Advanced Instruments från Windjammer Capital.

Marlène Sellebråten

Patricia Industries, en del av Investor, har ingått avtal med Windjammer Capital om att förvärva USA-baserade företaget Advanced Instruments, ledande global leverantör av instrument och relaterade engångsprodukter för osmolalitetstestning inom klinik-, biofarma- och mat & dryck-marknaderna, framgår av ett pressmeddelande.

Transaktionsvärdet uppgår till 780 miljoner amerikanska dollar på skuldfri basis. För majoritetsägande i företaget ska Patricia Industries tillskjuta cirka 620 miljoner dollar i eget kapital och finansiera resterande del av förvärvet med externa lån och med eget kapital från Advanced Instruments ledning, styrelse och andra nyckelpersoner.

Advanced Instruments hade en omsättning om 72 miljoner dollar under 12-månadersperioden till och med juni 2020 med en justerad EBITDA-marginal på cirka 45 procent. Bolagets produkter för osmolalitetstestning används i över 90 länder och dess växande produktsortiment inom biofarma av alla de tio största globala biofarmaföretagens forsknings- och tillverkningsenheter. Företaget är också verksamt inom mat & dryck med Nordamerika som enskilt största marknad.

Annons

Förvärvet, vilket är villkorat av godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter, förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2020.

Annons