Ekobrott

Pareto-topp möter Økokrim i rätten

Økokrim anklagar Petter Dragesund, chef för Corporate Finance på Pareto i Norge, för att ha känt till dolda aktieköp i en smutsig budstrid.

Publicerad 2018-09-04

Petter Dragesund, chef för Corporate Finance på Pareto i Norge, är åtalad för grovt bedrägeri och marknadsmanipulation tillsammans med en tidigare aktiemäklare på Pareto, enligt den norska tidningen Dagens Näringsliv.

De två tillsammans, och den tidigare vd:n för gruvbolaget Crew Gold Jan Vestrum, har åtalats av norska ekobrottsmyndigheten Økokrim och befinner sig nu i rättssalen där de nekar till anklagelserna.

Anklagelsen rör aktieaffärer i samband med att det i Toronto och Oslo börsnoterade bolaget Crew Gold där det var en budkamp om bolaget där bland annat det ryska bolaget Severtal var budgivare. 12 norska aktieägare sålde aktier till detta bolag i utbyte mot en prisgaranti som innebar att om Severtal förvärvade ytterligare aktier under tre månader skulle dessa aktieägare erhålla ett pris som motsvarade den högsta kursen. Det ryska bolaget förvärvade dock fler aktier dolt genom ett bolag med bas i skatteparadis, skriver Dagens Näringsliv.

Dragesund förnekar tillsammans med Pareto-mäklaren att de kände till att det var Severstal som köpte aktier i Crew via Pareto. Økokrim tror inte på detta. Økokrim pekar på att Pareto biträdde Severstal i striden om Crew och hade ursprungligen en överenskommelse om en ersättning motsvarande 1,5 procent av de aktier som mäklaren lyckades köpa för Severstal.

Den 16 mars 2010 blev ersättningsavtalet ändrat till ett fastprisavtal där Pareto skulle få en ersättning om 6,6 miljoner norska kronor. Mellan den 16 och 19 mars sålde Pareto-mäklaren aktieposter i Crew till Deutsche Bank och Credit Suisse, som uppgick till 10,6 procent av Crew till ett värde om 440 miljoner norska kronor. Økokrim pekar på att det nya ersättningsavtalet motsvarar samma ersättning som om Pareto sulle ha fått 1,5 procent i ersättning för aktieposten om 10,6 procent av aktierna, skriver Dagens Näringsliv.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in