Ekobrott

"Ordentlig bakläxa för åklagaren"

UPPDATERAD: Alexander Ernstbergers försvarsadvokat Slobodan Jovicic kallar domen för en ordentlig bakläxa för åklagaren.  Civilminister Ardalan Shekarabi (S)  beskriver rättegången som ett misslyckande för den svenska staten.

Uppdaterad 2020-01-31
Publicerad 2020-01-31

Alexander Ernstberger uppger i en skriftlig kommentar till Dagens Industri, DI att han är lättad efter frikännandet på fredagsförmiddagen i tingsrätten.

– Utgången var väntad, en frikännande dom baserad på fakta och juridik. Jag har inte begått något brott, tvärtom så har vi bevisat att PPM-spararna tjänat över 120 miljoner i det som i media har beskrivits som en härva. Det har varit stor uppmärksamhet kring mig och Allra men tyvärr har rykten och spekulationer gått före fakta i den mediala folkdomstolen, skiver han.

DI har pratat med Alexander Ernstbergers försvarsadvokat Slobodan Jovicic:

– Det här kan inte läsas på något annat sätt än en ordentlig bakläxa för åklagaren. Jag är inte det minsta överraskad, men vi är ändå otroligt lättade och glada. Jag ser det här som ett olyckligt experiment från åklagaren och det är otroligt sorgligt att se de konsekvenser som det har fått för de tilltalade. Det ska ställas emot det tingsrätten har konstaterat, att åklagaren till ingen del har rätt.

– Jag kan konstatera att Pensionsmyndigheten har ställt till den här oredan helt utan skäl, och jag tror att de bör fundera på vad det här kommer att bära med sig i framtiden.

Nordnets sparekonom Frida Bratt kommentar på Twitter: 

– Inte ställt utom rimligt tvivel är bland annat att avgifterna medvetet varit för höga i en del i Allra-målet. Men det betyder inte att affärerna inte varit oetiska och dåliga för spararna.

– Sorgligt att svenska sparare saknar rättsskydd. Våra domstolar klarar återigen inte ekonomisk brottslighet, skriver Claes Hemberg på Twitter.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S)  beskriver Allrarättegången som ett misslyckande för den svenska staten.

– Att ett bolag har hamnat i ett sådant extremt läge, att det har varit en rättegång, visar att staten har ett misslyckande bakom oss och det är statens ansvar att lösa detta, säger Ardalan Shekarabi till SvD.

– Nu måste de partier som har kommit överens om att premiepensionssystemet ska reformeras och att vi ska sätta punkt för de öppna fondtorgen, stå upp för det här så att detta aldrig händer igen, säger Ardalan Shekarabi.

Olle Kullinger, advokat vid Nordia,  är inte förvånad över dagens friande domar.

– Det är svårt att ha en bestämd uppfattning utan att ha lyssnat på hela rättegången, men utifrån det jag har hört var min gissning att det skulle landa i ett frikännande. Det är verkar vara en rimlig utgång, säger han till SvD.

 

Platsannonser

Logga in