IT

Nytt virus snor bitcoins

En ny skadlig programvara stjäl kryptovalutor som bitcoin och ethereum, enligt it-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks. Falska mejl med bifogad pdf-fil infekterar datorer.

Uppdaterad 2018-03-07
Publicerad 2018-03-07

Programvaran kallas "Combojack" och ska enligt Palo Alto föra över bitcoin och ethereum till hackarnas konton. Programmet sprids via ett "spammejl" med en bifogad pdf-fil.

Stölden sker när kryptovaluta flyttas över till användarens så kallade online-plånbok. "Combojack" ersätter kontonumret med ett nummer som kontrolleras av de som utför attacken. I fjol dök det skadliga programmet "Cryptoshuffler" som använde liknande metoder, men som bara stal bitcoins. Men Combojack kan även stjäla Litecoin, Monero och Ethereum.

Attacken upptäcktes i slutet av februari. Falska mejl hade skickats till japaner och amerikaner. De fejkade mejlen berättat att mottagarens pass var borttapat och att den bifogade pdf-filen innehöll en scannad kopia av dokumentet.

Men pdf-filen laddar istället ner den skadliga programvaran till användarens dator. Combojack angriper även flera digitala betalningssystem såsom WebMoney och Yandex Money.
 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in