IT

Nytt virus snor bitcoins

En ny skadlig programvara stjäl kryptovalutor som bitcoin och ethereum, enligt it-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks. Falska mejl med bifogad pdf-fil infekterar datorer.

Uppdaterad 2018-03-07
Publicerad 2018-03-07

Programvaran kallas "Combojack" och ska enligt Palo Alto föra över bitcoin och ethereum till hackarnas konton. Programmet sprids via ett "spammejl" med en bifogad pdf-fil.

Stölden sker när kryptovaluta flyttas över till användarens så kallade online-plånbok. "Combojack" ersätter kontonumret med ett nummer som kontrolleras av de som utför attacken. I fjol dök det skadliga programmet "Cryptoshuffler" som använde liknande metoder, men som bara stal bitcoins. Men Combojack kan även stjäla Litecoin, Monero och Ethereum.

Attacken upptäcktes i slutet av februari. Falska mejl hade skickats till japaner och amerikaner. De fejkade mejlen berättat att mottagarens pass var borttapat och att den bifogade pdf-filen innehöll en scannad kopia av dokumentet.

Men pdf-filen laddar istället ner den skadliga programvaran till användarens dator. Combojack angriper även flera digitala betalningssystem såsom WebMoney och Yandex Money.
 

Platsannonser