Morgonsvepet

Nya åtgärder från Riksbanken

Morgonsvepet fredag: Nya åtgärder från Riksbanken, rekyl på Wall Street och försiktigt upp på Asienbörser.
 

Uppdaterad 2020-03-20
Publicerad 2020-03-20

Nya åtgärder från Riksbanken
Riksbanken kom för andra gången den här veckan med ett åtgärdspaket på torsdagskvällen. Bland annat möjliggör man utlåning i amerikanska dollar och avser att köpa företagspapper. ”Med den här åtgärden motverkar vi den pågående marknadsoron”, säger Stefan Ingves.

Coronaviruset kan leda till stigande boräntor
Om coronaepidemin leder till kraftigt stigande riskpremier kan även boräntorna stiga. Det hör samman med att riskpremierna går upp skriver SBAB i en rapport. ”En situation där boräntorna och arbetslösheten samtidigt stiger är mycket viktig att undvika i detta läge”, skriver statliga bolåneinstitutet i en rapport. Det troligaste scenariot är dock att alla löptider står stilla det närmaste året.

Rekyl på Wall Street
New York-börserna rekylerade på torsdagskvällen efter att ha inlett handelsdagen med branta fall. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
S&P 500 på 0,5 procent, Nasdaq på plus 2,3 procent och Dow Jones på 1,0 procent
Bland dagens vinnare syntes flera av Faang-bolagen. Facebook och Netflix lyfte 4 respektive 6 procent medan Amazon var upp 4 procent.

Trump ställer in G7-möte i USA
G7-mötet som skulle hållas i juni på Camp David, USA, kommer inte att äga rum. I stället blir det ett videomöte. Det har USA:s president Donald Trump beslutat, rapporterar flera medier. Trump kommer även att hålla videomöten med sina kollegor i gruppen i april och maj.

Försiktigt upp på Asienbörser
Efter torsdagens upprekyl på de europeiska och amerikanska börserna handlas även Asiens ledande index uppåt. Tokyobörsen håller stängt på grund av helgdag. Seoulbörsen sticker ut mest under den inledande handeln i Asien och Kospi-indexet studsar upp kraftigt efter gårdagens ras på över 8 procent.

Norska centralbanken kan stödköpa kronor
Den norska centralbanken avslöjar i ett pressmeddelande att banken kan komma att stödköpa norska kronor. Det är i spåren av det kraftigt fallande oljepriset och den tilltagande coronakrisen som den norska kronan tappar mycket mot ledande valutor. I början av mars kostade en norska krona lite mer än en svenska krona. Nu står priset i 0,86 kronor
Ändringarna i kronkursen har varit historiskt stora, skriver Norges Bank i emn presskommentar.

"Kan få allvarliga följder"
Att stänga hela samhället kan få allvarliga följder varnar tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius i Aktuellt. ”En hel generation håller på att förlora sin framtid. Det här tillståndet kan man inte befinna sig i länge”, säger hon och efterlyser en tydlig tidsplan.

Allt fler bolag stoppar utdelning
AB Volvo och Husqvarna är två av de senaste bolagen som flaggat för att planerade utdelningar dras in. ”Utvecklingen de senaste tio dagarna har varit extrem”, säger den oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist till TT.Läs mer >www.riksbank.se

Kraftig rekyl för WTI-oljan
Den amerikanska WTI-oljan studsade tillbaka över 20 procent i går. Källor uppger för The Wall Street Journal att Texas för första gången sedan 1970-talet överväger att begränsa sin oljeproduktion. På fredagsmorgonen handlas WTI-oljan för runt 27 dollar fatet.

Insynsköpen rusar i Europa
Europas företagstoppar har utnyttjat den senaste månadens börsras till att köpa aktier i de egna bolagen i ett tempo som inte skådats på åtminstone fem år. Det skriver Bloomberg med hänvisning till investmentbanken Liberums data.

 

Platsannonser