Daniel Laurén och Jannik Ackermand, grundare Stockholm VC.
Fonder

Ny vc-fond vill fylla tomrum i Stockholm

Nystartade Stockholm VC har redan gjort två investeringar och räknar med att gå in i ett trettiotal bolag. Affärsidén är att fylla ett tomrum – saknaden av tillgång på kapital för nybildade bolag mellan den första investeringsrundan av affärsänglar till när de större venture capital fonderna tar vid.

Uppdaterad 2017-09-05
Publicerad 2017-09-05

Efter två redan genomförda investeringar räknar nu nystartade Stockholm VC med att gå in i ett trettiotal bolag, enligt ett pressmeddelande.

- Mikrofonder har exploderat i USA och vi vill vara ett komplement till affärsänglarna och de internationella VC-fonderna, säger Daniel Laurén i en kommentar.

Han är en av grundarna till Stockholm VC och har en bakgrund som både entreprenör och affärsängel med tidiga investeringar i bland annat mat-appen Karma, mobilspelsföretagen Funrock och Like A Boss Games. Han har dessutom varit Venture Partner på nordiska venture-fonden Inventure och byggt upp bolagets svenska verksamhet.

Daniel Laurén startar fonden tillsammans med Jannik Ackermand, även han med en bakgrund från Inventure. Jannik Ackermand tar också med sig erfarenheter från Schweizbaserade fonden Amplitude Capital, samt från Klarna och dessförinnan Handels.

- Vi kommer att koncentrera oss på Fintech, Gaming, B2B-Software/SAAS, och e-commerce, säger Jannik Ackermand i en kommentar.

Stockholm VC har som mål att investera i ett trettiotal svenska bolag. "Fokus kommer att ligga på Stockholm som fortsätter att vara ett centrum för investeringar i snabbt växande teknikföretag", framgår det av pressmeddelandet.

Affärsidén bakom Stockholm VC är att fylla ett tomrum – saknaden av tillgång på kapital för nybildade bolag mellan den första investeringsrundan av affärsänglar till när de större venture capital fonderna tar vid. Stockholm VC upger att "antalet finansieringsrundor har ökat och idag är det vanligt att startups genomför tre finansieringsrundor innan man får in större institutionellt kapital".

- Här finns få aktörer i Sverige eftersom det handlar om för stora investeringar för affärsänglarna och för små för de flesta VC-fonder. Det är här vi vill hjälpa startups att växa, säger Jannik Ackermand.

I USA har denna nya typ av så kallade Mikro-VC fonder ökat i antal från 30 stycken för cirka fem år sedan till cirka 500 i dag. Enligt Stockholm VC är bolaget "inte bara först i Sverige utan är också den första i sitt slag som är en så kallad EuVECA fond". Det senare innebär att investerare från hela EU kan investera i fonden med minst 100.000 euro.

"Att Finansinspektionen gav fonden sitt tillstånd så snabbt ses som ett bevis på att den här typen av fonder behövs i ett än så länge ganska glest besatt segment", skriver bolaget i pressmeddelandet.

Stockholm VC har redan genomfört investeringar. Den första är i Stockholmsbaserade Kitab Sawti, som är ett ljudboksföretag med fokus på den arabiska marknaden. En andra investering är gjord och efter klartecken från Finansinspektionen har också fund raising startat i full skala, enligt Stockholm VC.

Det framgår även av pressmeddelandet att Torsten Söderberg, som är en av de största ägarna i börsnoterade LeoVegas, går in i fonden och Saab Scanias tidigare vd och Investor-kopplade Lars Kylberg som via bolag tillsammans med sin dotter Lotta Hammarström investerar. Med på listan av investerare finns även affärsängeln och investeraren Erik Tobieson samt Carnegies tidigare vd Thomas Eriksson.

"Intresset är glädjande nog stort säger Daniel Laurén som även poängterar att vi vill vara öppna för fler typer av investerare annat än bara de institutionella och därför vill vi göra en svensk fond som är inriktad på att hjälpa just svenska bolag växa".

Platsannonser