Annons

Annons

Venture Capital

Yngre arvtagare till familjeförmögenheter går allt oftare hand i hand med venture capital-bolagens lika unga Partners. Det förändrar i sin tur hur familjeförmögenheterna investeras och förvaltas av yngre generationer.

Över tio miljarder kronor investerades i svensk tech förra året. Fintech lockar fortsatt mest kapital, följt av digital hälsa och it-plattformar, enligt ny rapport från Industrifonden. Men de utländska investeringarna är på rekordlåga nivåer. "Bolag i hela Europa tar in rejält med kapital. Konkurrensen om finansiärernas tid och pengar har ökat", säger rapportförfattaren Björn Bergström till Realtid.

Nystartade Stockholm VC har redan gjort två investeringar och räknar med att gå in i ett trettiotal bolag. Affärsidén är att fylla ett tomrum – saknaden av tillgång på kapital för nybildade bolag mellan den första investeringsrundan av affärsänglar till när de större venture capital fonderna tar vid.

Ann Grevelius är tech-investerare på GP Bullhound – men driver också robotappen Opti som jämför fonder med hjälp av algoritmer. Appen är en reaktion på fondbranschens många dolda avgifter.  "Det är svårt att veta till vem ersättningarna går till."

Industrifonden och Northzone är två av flera venture capital-bolag som investerar i den mobila banktjänsten Qapital.

Årets inflöde har däremot saktat ner och grannarna Norge och Danmark har tagit en större bit av kakan, enligt en färst undersökning.
 

Riskkapitalets europeiska branschorganisation Invest Europe vill att branschen kommunicerar sina fördelar till allmänheten och policymakarna i Europa lika bra som den gör det för sina investerare, menar vd Dörte Höppner. 

UPPDATERAD: Maltabaserade Optimizer Invest rekryterar före detta vd för Betsson.com som ny chef. En av bolagets grundare lämnar också mer information om en ny hemlig satsning som ska offentliggöras inom kort.

Sidor