Annons

Annons

Ny skattesmäll för Haskell

Preston Haskell – storägare och ledamot i svenska guldgruvebolaget Auriant Mining – krävs på 139 miljoner kronor i skatt. Haskell har inte redovisat utdelningar och intäkter från nio bolag med koppling till advokatbyrån Mossack Fonseca och Panamaläckan, enligt Skatteverket.

Preston Haskell.
Foto: Auriant Mining

Det rapporterar sajten Dina Pengar med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Auriant Mining letar och gräver guld i Ryssland och Preston Haskell är ledamot i bolaget och var tidigare dess vd. Dina Pengar skriver att Haskell är född i USA men att han blev svensk medborgare 2014. Nu krävs han av Skatteverket på 139 miljoner kronor i skatt för åren 2011-2015.

Enligt Skatteverket har Haskell inte redovisat utdelningar och intäkter från ferla bolag med koppling till advokatbyrån Mossack Fonseca och Panamaläckan. Den svenska myndigheten har totalt hittat nio så kallade offshore- eller brevlådebolag som administrerats för Haskells räkning.

Annons

Annons

Dina Pengar skriver att Haskell själv menar att han bara har begränsad skatteskyldighet i Sverige, då han främs vistats i Ryssland och Storbritannien. Men Skatteverket pekar på att han varit folkbokförd i Sverige under den aktuella perioden och även ägt bostäder här.

Haskell påfördes i fjol även 116 miljoner kronor i ytterligare skatt för oredovisade överskott under åren 2010-2014. År 2016 beslutade kammarräten om en betalningssäkring på 65 miljoner kronor.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons