Christoffer Folkebo, vd Carneo.
Christoffer Folkebo, vd Carneo.
M&A

Nu växlar Carneo upp i Norge

Carneo köper 70 procent av aktierna i norska Holbergfonderna.

Uppdaterad 2021-01-26
Publicerad 2021-01-26

Den norska chefen Holbergfondene tillkännager att det svenska förvaltningshuset Carneo nu kommer att gå med på ägarsidan av företaget.

–Vi ser Carneo som en bra ägare för Holberg med stor kompetens och erfarenhet inom vår bransch. Vi tror att detta är en bra lösning för att kunna behålla Holbergs DNA samtidigt som vi blir en del av en större grupp, säger vd Magny Øvrebø från Holberg Funds till Dagens Näringsliv.

Carneo är Nordens största oberoende ägare av aktiva chefer, inklusive Carnegie och C Worldwide, och har 300 miljarder kronor under förvaltning.

Carneos vd Christoffer Folkebo har stora tillväxtambitioner – koncernens förvaltade kapital på cirka 300 miljarder kronor ska fördubblas på fem år.

– Givet att marknaderna avkastar okej och givet vissa andra flöden så innebär det att vi behöver köpa till ett förvaltat kapital på en bit över 100 miljarder kronor, sa han till Realtid i en intervju i november.

– Planen är att vi ska köpa in oss i en ny marknad, och det är antingen Norge eller Finland. Just nu är vi lite mer intresserade av Norge. Likheterna med Sverige är större på distributions- och rådgivningssidan i Norge än i Finland.

– Vi vill gärna ha möjlighet att bli etta eller tvåa på de marknader vi finns. I Danmark har vi C Worldwide med ett förvaltat kapital på nästan 200 miljarder. C Worldwide är den självklara ettan och Danmarks klart vassaste kapitalförvaltare. Vi vill gärna ha motsvarande position i Norge och Finland. Att vara nummer tio känns inte attraktivt.

Holberg-fonderna, som är baserade i Bergen, omsatte 164 miljoner norska kronor 2019 och resultatet före skatt uppgick till 28 miljoner norska kronor. Detta ger en vinstmarginal på cirka 17 procent.
Trond Mohn och Fritz Rieber har varit bland de största aktieägarna i Holberg genom företaget West Holding as, som har haft en ägarandel på 14,5 procent.

De anställda i Holberg har bland annat varit representerade med en ägarandel på 11 procent genom företaget Ludvig as, medan investeraren Jens Petter Teigland har ägt 7 procent.

Carneo köper 70 procent av aktierna i Holberg medan de anställda får de återstående 30 procenten.

Ingen av parterna vill avslöja hur mycket Carneo betalade för att bli den största aktieägaren i Holberg.
 

Platsannonser

Logga in