Nu ska det bli enklare att få ut sitt amorteringsunderlag

Taggar i artikeln

Bolån
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

FI föreslår ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2016:16) om amortering av krediter mot säkerhet i bostad.

Realtid.se

– Branschföreträdare och organisationer har uppgett att det kan ta upp till en vecka att få ut ett amorteringsunderlag när man som konsument vill byta bank. Där är mitt tålamod slut. Banker måste kunna tillhandahålla amorteringsunderlagen digitalt och skyndsamt. I annat fall kan vi behöva vidta åtgärder, sa Niklas Wykman, finansmarknadsminister, i ett anförande i mars.

Även Stabelos vd Hampus Brodén har varit skarp i sin kritik.

– Tyvärr missbrukas FI:s amorteringsregelverk för att göra det krångligt för kunder att byta bolåneaktör. FI hade kunnat göra en betydande insatts för rörligheten i svensk bolånemarknad genom att se till att regelverket används som det är avsett och inte till att obstruera bolåneflyttar, sa Hampus Brodén till Realtid förra hösten.

Annons

Och nu kommer så förslaget från Finansinspektionen om en ny bestämmelse om bolåneföretagens hantering av amorteringsunderlag. Enligt förslaget ska ett bolåneföretag både kunna ta emot en begäran om amorteringsunderlag och lämna underlaget till kunden elektroniskt och på andra lämpliga sätt. Underlaget ska lämnas så snart det är möjligt, vilket innebär att inget onödigt dröjsmål får ske.

Det övergripande syftet med förslaget är att göra det enklare och snabbare för kunder att få sitt amorteringsunderlag, skriver FI som bedömer att det kommer kunna öka rörligheten och konkurrensen på bolånemarknaden, samtidigt som det minskar utrymmet för företag att missbruka kundernas beroende av sitt amorteringsunderlag.

– Självklart ska man kunna få ta del av sitt amorteringsunderlag elektroniskt, exempelvis i inloggat läge hos banken, och inte via snigelpost. Om det nu ska behövas myndighetsföreskrifter för att få igenom något som bör vara självklart i den digitaliserade värld vi lever i 2023, så är det mycket bra av Finansinspektionen att komma med sådana, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Realtid.

Annons

– Det här blir ett viktigt verktyg för bolånetagarna och kan förhoppningsvis göra oss mer benägna att byta till den bank där vi får bäst villkor. Men i vissa fall kan det faktiskt räcka med att bara begära ut underlaget för att det ska bli fart på nuvarande bank att förbättra villkoren, säger Frida Bratt.

Föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Annons