NREP Spacemaker AI
Stefan Wallander, vd NREP Sverige. Foto: NREP
Proptech

NREP tar hjälp av Spacemaker AI för att bygga mer hållbart

NREP ska använda Spacemaker AI:s teknik till utvecklingen av kundorienterade, hållbara fastigheter.

Uppdaterad 2020-12-15
Publicerad 2020-12-15

Fastighetsinvesteraren NREP har ingått samarbete med Spacemaker AI om att använda bolagets AI-baserade planerings- och designverktyg. Ambitionen är att utveckla mer kundorienterade, effektiva och hållbara fastigheter, framgår av ett pressmeddelande.

– Vi vill leda digitaliseringen inom fastigheter, en sektor som traditionellt saknat innovation. NREP investerade tidigt i Spacemaker då vi såg potentialen i hur de implementerar AI i de tidiga delarna av planeringsprocessen och de goda effekter det ger inom stadsutveckling. Med det nya partnerskapet möjliggör vi ett smidigt digitalt projektsamarbete i realtid mellan arbetsgrupper och får in fördelarna med AI i planeringen av våra egna projekt, säger Stefan Wallander, vd för NREP i Sverige, i en presskommentar.

Det är det andra större samarbetet inom proptech för NREP som i oktober blev huvudinvesterare i finska scaleup Kodit.ios 100 miljoner euro-runda.

Spacemaker, som nyligen köptes upp av mjukvarujätten Autodesk, har genomfört ett pilotprojekt, inom ramen för UN17 Village i Köpenhamn, som visar hur datadrivna förbättringar och snabbare designprocesser leder till bland annat med mer dagsljus, bättre utsikt och mer effektiv användning av ytan. 

– Efter några dagar där projektets alla intressenter kunde granska och bedöma tidigare förslag med Spacemaker, kunde byggplanerna sedan ändras, med förbättrad boendekvalitet som följd. Exempelvis kunde vi genom att revidera och optimera en byggnad öka soltimmarna på innergården från inga alls till drygt 6 timmar. Utan Spacemaker hade det blivit svårt att uppnå det miljöcertifikat som projektgruppen hade beslutat om, säger Stefan Wallander.

I Sverige har NREP testat Spacemaker i ett stadsutvecklingsprojekt norr om Stockholm.   

– Spacemakers teknik möjliggjorde för NREP att snabbt analysera befintliga arkitektförslag och generera förbättrade förslag för byggnadernas volymer och faktorer som ljud, sol- och dagsljus. Att utveckla morgondagens urbana livsmiljöer kräver både kreativitet och data för att kunna ta bästa tänkbara beslut, säger Carl Christensen, medgrundare och CTO på Spacemaker.

NREP kommer enligt samarbetsavtalet använda Spacemakers AI-plattform och digitala verktyg för fler fastighetsprojekt i Sverige och Danmark.

Platsannonser