Börs

Norwegian gör nyemission

Lågprisflygbolaget Norwegian planerar en nyemission på 3 miljarder norska kronor. Aktien rasade rejält på Oslobörsen efter nyheten. Var ned som mest med drygt 25 procent, men stängde på minus 14,6 procent,

Uppdaterad 2019-01-29
Publicerad 2019-01-29

Nyemissionen ska vara fullt ut garanterad enligt ett pressmeddelande där bolaget skriver att nyemissionen genomförs för att öka bolagets "finansiella flexibilitet".

– Bolaget förändrar sitt strategiska fokus från tillväxt till lönsamhet, skriver Norwegian.

Som en konsekvens av det kommer investeringarna dras ned vilket bland annat inkluderar att skjuta upp planerade leveranser av nya flygplan. Bolaget överväger också att sälja flygplan och avskilja delar av flygplansflottan i ett nytt bolag.

Norwegian uppger att bolaget övervägt olika alternativ för att tillgodose sina finansiella behov, bland annat på grund av förseningar i leveranser av flygplan och flygplansmotorer. En nyemission var dock inte aktuell under det fjärde kvartalet då diskussioner pågick med British Airways-ägaren IAG som lämnade två preliminära bud på lågsprisflygbolaget.

Buden avvisades dock av styrelsen och förra veckan meddelade AIG att det inte finns några planer på ytterligare bud. Norwegian uppger nu att det inte pågår några vidare diskussioner.

Bolaget kommer att kalla till en extrastämma runt den 19 februari för att klubba emissionen. Ägare som representerar 33 procent av rösterna har redan åtagit sig att rösta för emissionen och Norwegian uppger att ytterligare ägare indikerat att de kommer att stödja förslaget. En av dessa är det John Fredriksen-kontrollerade bolaget Sterna Finance, skriver E24.

Platsannonser