Annons

Annons

Norska oljefonden kastar ut nio bolag

Norges Bank har beslutat att utesluta nio bolag från statens pensionsfond utland och har även satt ett bolag på observation.

Nio bolag utesluts nu från den norska oljefonden, enligt ett pressmeddelande undertecknat Norges Bank som förvaltar fonden. Besluten är tagna eftersom bolagen inte anses uppfylla fondens etiska regler. Norges Bank skriver att den alltid överväger andra åtgärder än uteslutning men att det i dessa fall inte fanns några andra alternativ.

Dels rör det sig om Evergreen Marine, Korea Line, Precise Shipping och Thoresen Thai Agencies som utesluts på grund av risken för att bolagen orsakar allvarlig skada på miljön eller systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Bolaget Atal utesluts på grund av oacceptabel risk för grova eller systematiska brott av de mänskliga rättigheterna. Aecom, Bae Systems, Fluor och Huntington Ingalls industries utesluts på grund av att deras produktioner är viktiga komponenter till kärnvapen. Även Honeywell Internationall är utslängd på grund av detta kriteriet, enligt ett tidigare beslut, enligt pressmeddelandet.

Pan Ocean är ett bolag som är satt under observation.

Annons

Annons

Norska oljefonden har ett marknadsvärde på drygt 8.400 miljarder norska kronor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons