Finans

Nordstjernan förvärvar Lideta hälsovård

Nordstjernan blir majoritetsägare i vårdverksamheten Lideta som omsätter cirka 500 miljoner kronor. ”Nordstjernan ser ett stort framtida behov av högkvalitativa, privata vårdverksamheter”, säger Tomas Billing, vd för Nordstjernan.

Uppdaterad 2017-11-10
Publicerad 2017-11-10

Nordstjernan meddelar i dag att bolaget har kommit överens med grundarfamiljen Larsson/Lewné att förvärva en majoritet av aktierna i Lideta Hälsovård. Dr. Simon Larsson och Hugo Lewné kommer fortsatt att vara delägare i Lideta och Hugo Lewné fortsätter samtidigt som vd.

Lideta bedriver primärvård via 15 enheter i Stockholm och södra Sverige. Bolaget har vuxit snabbt sedan det grundades 2001 av läkaren Simon Larsson och Lideta har idag 93.000 listade patienter, 350 medarbetare och omsätter cirka 500 miljoner kronor. De senaste åren har Lideta vuxit genom förvärv samt investerat i olika digitala initiativ för att öka tillgängligheten och effektiviteten i vården.  

”Nordstjernan ser ett stort framtida behov av högkvalitativa, privata vårdverksamheter. Vi går in som majoritetsägare i välskötta Lideta med ambitionen att under många år vara med och vidareutveckla ett kvalitativt bolag inom svensk hälso- och sjukvård”, säger Tomas Billing, vd i Nordstjernan.

Hugo Lewné, verkställande direktör i Lideta, säger: 

”Vi är mycket glada över att få Nordstjernan som majoritetsägare i Lideta. Tillsammans med Nordstjernan ser vi i familjen fram emot att fortsätta utveckla bolaget.”  

Lideta är Nordstjernans tredje investering inom sektorn vård och omsorg. Sedan 2007 äger Nordstjernan Etac, ett globalt hjälpmedelsföretag som bland annat erbjuder produkter för personer med nedsatt rörelseförmåga. 2015 investerade Nordstjernan i det noterade omsorgsbolaget Attendo och är idag bolagets största ägare.  

Nordstjernan grundades år 1890 och bolagets största ägare är Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.  

Transaktionen villkoras av godkännande hos berörda konkurrensmyndigheter, vilket förväntas under det fjärde kvartalet 2017. 

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra villkoren för transaktionen.  

Platsannonser

Logga in