FinansNyhet

Nordea slutar hantera kontanter på kontor

Publicerad

Nordea slutar hantera kontanter på kontor, besked i Batljan-fallet kommer i dag och ökad optimism om Tysklands ekonomi. Här är morgonens nyheter i korthet. 

Camilla Jonsson

Nordea slutar hantera kontanter på kontor
Storbanken Nordea kommer att sluta hantera kontanter på sina kontor. Från och med 10 juli i år kommer inget av bankens kontor erbjuda manuell kontanthantering utan kunderna hänvisas till automater för insättning av kontanter. Det skriver DN.

Besked i Batljan-fallet kommer i dag
I dag kommer åklagaren att lämna nya besked i utredningen om misstänkt insiderbrott mot SBB:s vd och storägare Ilija Batljan, skriver DN. Ilija Batljans advokat Filip Rydin tror att allt läggs ner.

Byggindustrin bromsar in
I Byggföretagens färska konjunkturrapport beskrivs hur byggmarknaden är drabbad av virusfrossa. Investeringar faller med 8 procent i år, motsvarande drygt 42 miljarder kronor. Värst drabbas bostadsbyggandet, som står för hälften av branschens årliga investeringar. Det skriver DI.

Annons

Lägre resultat för Embracer
Spelbolaget Embracer redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 495 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (januari-mars) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Motsvarande period förra året landade resultatet på  619 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Plus 17 procent för Catena Medias intäkter i april
Kundanskaffningsbolaget Catena Media levererade en kvartalsrapport som var i linje med de preliminära siffror bolaget redovisade i slutet april. Enligt bolaget steg  intäkterna med 17 procent under april 2020 jämfört med samma månad 2019. 

Prisfallet på bostäder i Stockholm har stannat av
Kvadratmeterpriserna på sålda bostadsrätter i Stockholms län till och med 17 maj indikerar att prisfallet på bostadsrätter har stannat av och till och med vänt upp något. Däremot har prisfallet fortsatt något i Göteborg. Efter ett större fall i april har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter hämtat sig rejält i Skåne län. Trots social distansering och längre säljtider ligger omsättningen kvar på relativt höga nivåer jämfört med samma period tidigare år. Det visar data som har tagits fram med SBAB:s analysverktyg Booli Pro.

Annons

Ökad optimism om Tysklands ekonomi
ZEW­-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg i maj. Det visar den månatliga undersökningen från ZEW Center for European Economic Research, enligt Trading Economics konsensusprognos. Index över förväntningarna steg till 51,0 i maj jämfört med 28,2 i april, det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Oförändrade referensräntor i Kina
Kinas centralbank, PBOC, lämnade sina referensräntor oförändrade i maj, och avvaktar med mer stimulanser. Folkkongressen startar sitt årliga möte på fredagen, men något tillväxtmål väntas inte för i år, utan möjligen andra mål för till exempel sysselsättningen. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

USA redo med mer stödpengar i coronakrisen
USA:s finansminister Steven Mnuchin säger att Trump-administrationen är beredd att skjuta till mer pengar för att bekämpa den ekonomiska krisen i och med coronapandemin, rapporterar Wall Street Journal.

Annons

Spotify mot strömmen när Wall Street föll
Branta fall i slutminuterna drog tillbaka Wall Street efter måndagens rally. Bland annat var det banksektorn och detaljhandeln som tyngde. Spotify gick mot strömmen och rusade 8 procent på nyheten om att Joe Rogans podcast flyttas exklusivt till musiktjänsten. Det rapporterar Omni.

Spelinspektionen vill ha B2B-licenser
Regeringen uppmanas av Spelinspektionen att införa så kallade B2B-licenser. Åtgärden skulle innebära att även företag som levererar teknik till spelbolagen måste ha licens och anses motverka att olagliga spelbolag opererar på den svenska marknaden. Det rapporterar DN.

Vart tredje exportföretag räknar med personalminskning
Vart tredje svenskt exportföretag räknar med att minska antalet anställda i Sverige det närmaste halvåret, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit. Samtidigt tror bara ett av tio exportföretag att de kommer säga upp personal utomlands. Det framgår av ett pressmeddelande.
 

 

Annons