Nordeas huvudkontor i Stockholm.
Bank

Nordea: En flytt orsakar mångmiljardförlust för svenska staten

(UPPDATERAD) Finansminister Magdalena Andersson har fel när hon hävdar att en Nordeaflytt inte skulle påverkar statens intäkter. Det menar i alla fall Bankföreningen och Nordea.

Uppdaterad 2017-05-22
Publicerad 2017-05-22

Om regeringens förslag om höjd resolutionsavgift går igenom hävdar Nordea att man måste betala mellan 5,5 och 6 miljarder kronor i avgift per år och för all framtid.

–Det är en siffra som bygger på de nivåer som diskuteras idag. Det är lite svårt att säga exakt eftersom detta ligger ett par år framåt i tiden, men det är i den storleksordningen, säger Nordeas IR-chef, Rodney Alfvén, till realtid.se.

I dagsläget betalar banken två miljarder. Och från bankernas sida tycks man mena att det är en lek med ord när Magdalena Andersson hävdar att resolutionsavgiften inte är en dold bankskatt. Resoloutionsavgifterna fonderas nämligen inte utan går rakt in i statskassan. Vid en eventuell bankkris tvingas därför staten att antingen spara på annat eller låna upp pengarna.

–Tvistefrågan är huruvida detta är en förtäckt skatt eller inte. Det faktum att att förslaget kom samma dag som regeringen fick nej till höjd bankskatt talar för att det är så, säger Bankföreningens chefekonom Johan Hansing till Realtid.se.

Om Nordea till exempel väljer att flytta till Finland avgiftsbefrias färemot banken efter sju år. Vid en bibehållen svensk avgift på två miljarder per år skulle alltså flytten betyda en förlust på staten på 14 miljarder. Utöver detta finns beräkningar som visar att staten skulle missa skatter från de anställda och medflyttande på runt 600 miljoner kronor per år.

Johan Hansing på Bankföreningen vill dock ge Magdalena Andersson rätt på en punkt.

–När hon talar om att det inte blir något skattebortfall så är det formellt korrekt, eftersom Nordea trots allt måste betala skatt på den verksamhet som drivs i Sverige - även om man flyttar huvudkontoret.

 

Platsannonser