Morgonsvepet

Nordea äger aktier i kritiserat fängelsebolag

Nordea äger aktier i omstritt fängelsebolag, Ny vd för Vasakronan, Ny chefsjurist för FI och Håkan Roos ökar i Lendify. Detta är några av rubrikerna i tisdagsmorgonens nyhetssvep.

Uppdaterad 2019-08-20
Publicerad 2019-08-20

Nordea investerar i kritiserat fängelsebolag
Flera finansbolag däribland franska BNP Paribas, SunTrust, JP Morgan Chase och Bank of Amerika har valt att stoppa sina lån till det Floridabaserade Geo Group som vid flertalet tillfällen varit omskrivet för sin i mångas ögon tveksamma verksamhet. Nordea däremot hade vid årsskiftet 57 miljoner kronor investerade i det omstridda bolaget, enligt Dagens Industri som hänvisar till Fair Finance Guide, FFG.
– Det väcker frågor om vilket ansvar Nordea tar eftersom det här bolaget har en verksamhet som kantats av kritik under många år. Frågan är hur man har tänkt när man har investerat här, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges konsumenter. 

Ny vd för Vasakronan
Johanna Skogestig har utsetts till ny vd på Vasakronan. Hon är idag chef för Vasakronans fastighetsinvesteringar och tar över efter Fredrik Wirdenius som lämnar sitt uppdrag den 1 november 2019. Detta framgår av ett pressmeddelande.
Johanna Skogestig har tidigare varit investeringschef på Areim och innan dess haft motsvarande roll på Sveafastigheter. Sedan 2015 har hon varit ansvarig för Vasakronans analys- och transaktionsverksamhet. Hon sitter också i styrelsen för Fastighets AB Regio och Cibus.

Ny chefsjurist på FI
Eric Leijonram är för närvarande rådman och administrativ chef vid Linköpings tingsrätt och har tidigare arbetat inom Justitiedepartementet och Kriminalvården. Han har även varit särskild utredare i den statliga utredningen av behovet av utökat författningsstöd för registerkontroll i arbetslivet.
Eric Leijonram tillträder tjänsten som chefsjurist den 1 december.
FI:s nuvarande tillförordnade chefsjurist Per Håkansson kommer då att återgå till rollen som senior rådgivare till generaldirektör Erik Thedéen.

Svag utveckling på Asien-börserna
Shanghaibörsens kompositindex och Hongkongs Hang Seng handlas i stort sett oförändrade för dagen. Även storbolagsindexet CSI 300, som följer aktier i Shenzhen och Shanghai, handlas runt nollan.
Seoulbörsen går något starkare med Kopsi 200 upp 0,8 procent. Japanska Nikkei 225 avancerar en halv procent. 
I Australien stiger ASX 200 1 procent.

Tredje dagen med återhämtning I USA
De ledade indexen i USA fortsatte med uppgångar för tredje dagen i rad. Dow Jones storbolagsindex slutade upp 1 procent medan det bredare indexet S&P 500 handlades upp 1,2 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade samtidigt 1,4 procent.

Nytt fastighetsbolag förvärvar Norrländska gruppbostäder
Nystartade Sehlhall Fastigheter förvärvar bolaget Norrländska Gruppbostäder. Norrländska Gruppbostäder äger idag sju gruppboenden i Stockholm, Uppsala och Eskilstuna. Därtill har bolaget ett antal pågående och kommande projekt, framgår det av ett pressmeddelande.
– Sverige har en akut brist på gruppbostäder och mer än hälften av landets kommuner kan idag inte tillgodo se denna lagstadgade rättighet. Vår ambition är att utgöra en del av lösningen, säger Dan T. Sehlberg, vd och koncernchef för Sehlhall Fastigheter.

Amerikansk handelsminister ger Huawei nya direktiv
Huawei Technologies finns med på listan över kinesiska bolag som inte kommer få bedriva handel med amerikanska bolag. Google, Intel, Qualcomm och Microsoft har protesterat mot sanktionerna. I går blev tidsperioden inför sanktionen förlängd med 90 dagar och bolaget har fram till mitten av november att avsluta sin handel. Samtidigt placerades 46 dotterbolag till Huawei på listan. Trump förklarar sanktionen med att det handlar om  den ”nationella säkerheten”

Håkan Roos ökar i Lendify
Håkan Roos gör, via Roosgruppen, en betydande investering i den svenska låneplattformen Lendify, enligt ett pressmeddelande. 
– Håkan Roos gick in som ägare i slutet av våren, med en mindre post. Nu ökar han till att bli en stor och viktig ägare i Lendify, säger Erika Eliasson till Breakit. 
Exakt hur stor ägarandel Håkan Roos nu har vill hon dock inte avslöja.  
– Lendify har en position att bli Sveriges nästa riktigt stora fintechbolag som utmanar de traditionella bankerna och skapar nytta för konsumenterna. Jag tror på affärsmodellen och teamet. Det är ett bolag med ordning och reda och sunda värderingar, säger Håkan Roos i ett pressmeddelande.

Platsannonser