Finans Nyhet

Nischbankernas problem riskerar större krasch

Taggar i artikeln

Morgonsvepet Nischbanker olja
Större krasch om inget görs åt nischbankernas problem? Foto: Gerd Altmann/Pixabay.Större krasch om inget görs åt nischbankernas problem? Foto: Gerd Altmann/Pixabay.
Större krasch om inget görs åt nischbankernas problem? Foto: Gerd Altmann/Pixabay.
Publicerad

Enligt en expert riskerar problemen i nischbankerna att sprida sig, oljepriset rasar men ljusning på börsen. Här hittar du morgonens nyheter. 

Stora risker i nischbankerna enligt expert
Uppåt en fjärdedel av utlåningen i de stora nischbankerna klassades som riskfylld innan coronakrisen, visar en granskning av Dagens Industri. Handelbankens före detta chefsekonom Jan Häggström kallar konsumtionslånen för Sveriges subprime. Han tror att staten kan komma att få rycka ut för att förhindra en krasch.
Enligt Finansinspektionen finns en risk att ett eller flera institut får problem om det blir en långvarig kris. FI ser därmed inget hot mot den finansiella stabiliteten. Men det tror Jan Häggström, som ser en risk att problemen sprider sig på samma sätt som subprimelånen i USA ledde till ens stor finanskris 2008.

Oljepriset rasar
Rfter att Opec+ i helgen skjutit upp måndagens inplanerade möte till torsdagen rasar oljepriserna, skriver CNBC. Oron är stor för att parterna inte ska lyckas enas om ett produktionstak. 
Brentoljan handlades ned nära 9 procent under natten. WTI:n tappade drygt 9 procent, skriver Omni.
Enligt CNN Business riskerar oljepriserna att sjunka till under 10 dollar fatet om parterna inte lyckas komma överens vid torsdagens möte.

Stor uppgång väntas på Stockholmsbörsen
Förhandeln på IG Markets indikerar att OMXS30 ska stiga med cirka 3 procent i öppningen. 
Asienbörserna har handlats upp under morgonen. Optimismen förklaras med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha minskat, skriver Omni.
Inför börsöppningen meddelar e-handelsmodebolaget Boozt att det måste göra en extraordinär nedskrivning. Gamingbolaget Embracer flaggar istället för ökad efterfrågan och talar dessutom om att man tittar på fler förvärv.

Annons

Över 1 200 döda i covid-19 i USA senaste dygnet
Räknat i antal döda är USA nu det tredje mest drabbade landet i världen efter Italien och Spanien, skriver TT. Sammanlagt har nära 10 000 amerikaner dött till följd av coronaviruset.

Misstänkt dataintrång i samband  med Allra-målet
En 46-årig man åtalas för dataintrång, skriver SVT. Mannen ska ha hackat mobiltelefonen tillhörande skribenten Patrick Siegbahn som under lång tid har granskat Allra på sin sajt Småspararguiden.
EBM anser att brottet bör sättas i ett större sammanhang och talar om stor samhällspåverkan. Myndigheten har därför vidtagit särskilda säkerhetsåtgärder kring sin personal.

Boris Johnson inlagd på sjukhus
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är inlagd på sjukhus för tester, tio dagar efter att han har konstaterats smittad av coronaviruset, skriver BBC.

Annons

Unik inbromsning i USA:s ekonomi
Enligt en studie av Moodys Analytics har USA:s dagliga BNP rasat med 29 procent på en månad, rapporterar Wall Street Journal. 
Moodys chefsekonom Mark Zandi beräknar att BNP i andra kvartalet kommer att minska med runt 30 procent. Det är i så fall unikt, långt över siffrorna under depressionen på 30-talet.

TF Bank reserverar 30 miljoner kronor för kreditförluster
Det osäkra makrekonomiska läget till följd av covid-19 väntas påverka TF Banks kreditförluster de kommande 12 månaderna meddelar nischbanken i ett pressmeddelande. Banken reserverar därför 30 miljoner kronor för kreditförluster vid utgången av det första kvartalet 2020.
Enligt en genomgång i Dagens Industri har TF Bank en högre andel svaga lån till hushåll än sina konkurrenter.

Banker och företag kallsinniga till statens lånepaket
Staten öppnade sin företagsakut i fredags, som ska garantera lån på 100 miljarder till Sveriges krisande näringsliv. Men villkoren är för dåliga vilket gör att både banker och företag nu tvekar, enligt uppgifter till Dagens Industri.
Särskilt är det klausulen att lånen ska löpa på ett år som avskräcker, även om det finns möjlighet att förlänga upp till tre år. Förlängningen är villkorad av en bedömning om hur företagen går och om bara ett år kan många företag fortfarande ha stora prooblem. 

Annons

Annons