Foto: Navistar
Morgonsvepet

Miljardbud på Navistar

Scaniabolag lägger miljardbud på Navistar, Internationellt nödläge enligt WHO och uppåt på Wall Street. Här hittar du morgonens nyheter i korthet.

 

Uppdaterad 2020-01-31
Publicerad 2020-01-31

Scaniabolag lägger miljardbud på Navistar
Lastbilsbolaget Traton, där Scania och MAN, ingår lägger ett kontantbud på den amerikanska lastbilstillverkaren Navistar. Budnivån innebär en premie på 45 procent. 
Traton äger redan 16,8 procent av Navistar och lägger nu bud på resterande delen av bolaget värt 35 dollar per aktie, eller 2,9 miljarder dollar – motsvarade närmare 28 miljarder kronor. Budet är bland annat villkorat av att Traton och Navistar når en överenskommelse kring samgåendet, heter det i ett pressmeddelande från Traton. 

Internationellt nödläge enligt WHO
Världshälsoorganisationen, WHO, har utlyst internationellt nödläge på grund av coronavirusets spridning. ”Nödläget beror inte på vad som händer i Kina utan på grund av vad som händer i resten av världen”, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom, enligt TT.

Britterna lämnar EU vid midnatt
Vid midnatt sker det utträde som britterna röstade fram för nästan fyra år sedan. Nu väntar en elva månaders övergångsperiod då landets företag måste följa alla EU-regler och tullfri handel fortgår. Men intensiva förhandlingar ska inledas i vår för att nå ett handelsavtal till 2021, skriver Omni.

Uppåt på Wall Street
Strax innan stängning vände Wall Street till plus efter WHO:s besked om grönt ljus för resor och handel trots virusspridning. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Rejäl överraskning från Amazon
Amazons rapport slog förväntningarna och aktien lyfte rejält i efterhandeln, som mest över 13 procent. Håller uppgången i sig innebär det att Amazon återigen ansluter sig till de bolag som har ett marknadsvärde som överstiger 1000 miljarder dollar. Det skriver Omni.

Kinas PMI enligt prognos
Kinas officiella industri-PMI sjönk till 50,0 i januari från 50,2 i december, vilket var i linje med prognos. Tjänste-PMI steg samtidigt överraskande från 53,5 till 54,1, över väntade 53,0. Analytiker tonar dock ned januariutfallet och vill vänta på kommande månaders data för att få en inblick i hur stor skada coronavirusutbrottet kan orsaka, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Avnotering godkänd av Nasdaq
Som tidigare meddelats har Hufvudstaden, på begäran av Nasdaq Stockholm, ansökt om avnotering av bolagets C-aktier från Nasdaq Stockholm. Nasdaq Stockholm har nu godkänt ansökan samt beslutat att Hufvudstadens C-aktier avnoteras med omedelbar verkan. C-aktierna är handelsstoppade sedan den 17 januari 2020. Det framgår av ett pressmeddelande.

Latour förvärvar  skyddsskor
Latour har genom sitt helägda dotterbolag Hultafors förvärvat 80 procent av aktierna i Daan Holding, som i sin tur äger Emma Safety Footwear baserat i Kerkrade, Nederländerna.
Emma är ett ledande europeiskt bolag inom skyddsskor. Nettoförsäljningen uppgick till 23 miljoner euro under 2019.

CFO ny vd för SBC
Emil Lundström, idag tf vd och koncernchef i Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, har utsetts till vd och koncernchef för SBC från 1 februari 2020. Emil Lundström anställdes i SBC år 2017 som CFO. Det framgår av ett pressmeddelande.

Brunswick Real Estate startar verksamhet i Danmark
Brunswick Real Estate investerar i fastigheter i Norden och förvaltar tillgångar motsvarande 2 miljarder euro. Fram till idag har fokus varit de svenska och finska marknaderna genom fastighetsbolagen Regio och Kielo - nu öppnar företaget ett nytt kontor i Köpenhamn.
Jes Rovsing har utsetts till Country Manager Denmark. Primärt fokus är investeringar i kontorsfastigheter i centrala Köpenhamn, tillsammans med en ny internationell investerare

Rekord i aktiehandel
– Decenniet har fått en händelserik start och privatspararna växlar upp antalet aktieaffärer till nya rekordnivåer, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza, i en skriftlig kommentar.
Privatspararna gör rekordhöga 240 900 affärer per dag i januari. Det är historiskt rekord och en ökning med 70 procent jämfört med samma månad i fjol.
Köplistan toppas av börsens största investmentbolag Investor.

 

Platsannonser

Logga in