Annons

Annons

danske-bank-ander-borge-vd.jpg

Danske Banks vd Thomas Borgen uppges, enligt "insatta källor", ha känt till penningtvättshärvan i bankens estländska filial. Det rapporterar Berlingske. Foto: Danske Bank (Obs: bilden är ett montage).

Medieuppgifter: Danske Banks vd kände till penningtvätten

Danske Banks nuvarande vd Thomas Borger fick under 2014 information om misstänkta transaktioner i bankens estländska filial, enligt Berglingske Business.

Danske Bank-vd:n Thomas Borgen uppges att under 2014 ha fått både muntlig och skriftlig information om suspekta transaktioner i bankens estländska filial.

Det erfar Berglinske Business som hänvisar till "välinformerade källor". Nyheten har plockats upp av bland andra Nyhetsbyrån Direkt.

Uppgifterna slår ned som en bomb i Danmark, då Thomas Borgen hela tiden hävdat att hans underordnade inte informerat honom om misstänkt penningtvätt i Estland.

Annons

Annons

Danske-skandalen briserade för drygt ett år sedan efter att Köpenhamnstidningen Berglinske avslöjade att det förekommit stora misstänkta öveföringar i bankens estniska filial.

Detta bekräftas också av en interngranskning, som Wall Street Journal rapporterade om i början av september. Den visar att det i Estland förekommit problematiska transaktioner till ett värde av motsvarande 1.350 miljarder kronor mellan 2007-2015.

Enligt den amerikanska tidningen är dock inte alla överföringar nödvändigtvis fall av penningtvätt. Samtidigt är det fråga om väldigt stora transaktioner för en, globalt sett, liten bank i ett litet land, konstaterar WSJ.

Berglinske, som analyserat otaliga kontoutdrag från Danske, slår däremot fast att åtmistone motsvarande 75 miljarder kronor kan hänföras till penningtvätt.

Detta har satt stor press på vd:n Thomas Borgen som var ansvarig för utlandsbankerna, inklusive Estland, mellan 2009-2012. Allt fler kräver nu hans avgång.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons