Oljebranschen i USA stod i kö för att stötta Donald Trump som president. Nu kan det låga oljepriset göra att de tvingas minska produktionen.
USA:s små oljebolag kämpar för sin överlevnad


Mest läst i kategorin
USA:s oljeproducenter har länge gett sitt starka stöd till president Donald Trump. Det gäller särskilt de mindre aktörerna som har hoppats att hans positiva syn på fossila bränslen ska ge branschen ett uppsving.
Sedan Trump återvände till Vita huset har dock effekten blivit precis den motsatta.
Missa inte: USA:s oljebransch i kris – på grund av Trump. Realtid
Oljepriset har fallit kraftigt, samtidigt som presidentens handelspolitik har lett till stigande kostnader för utrustning. Denna dubbelsmäll har gjort att oron har stigit kraftigt i USA:s oljebransch.
Ville ha energidominans
När Trump kampanjade för sin återkomst till presidentposten utmålade han sig som den amerikanska oljeindustrins räddare.
Han lovade att riva upp miljöregler, påskynda tillståndsprocesser och befria oljeproducenterna från byråkratins grepp.

Målet var tydligt: en ny era av ”energidominans”. Men verkligheten blev en annan.
Istället för en boom har den amerikanska oljeindustrin, särskilt de mindre aktörerna, drabbats av fallande intäkter, minskade investeringar och skenande kostnader.
Läs även: Vd varnar om olja: USA:s hjärta slår allt svagare. Dagens PS
Senaste nytt
Priset behöver gå upp
Sedan januari har priset på West Texas Intermediate, ett riktmärke för amerikansk råolja, sjunkit från 80 till 60 dollar per fat. För många mindre oljebolag är det under deras lönsamhetsgräns.
”Du kan inte ett oljepris på 50 dollar och ’Drill, Baby, Drill’ på samma gång. De två sakerna är oförenliga”, säger Andy Hendricks, vd för Patterson-UTI Energy Inc, till Bloomberg.
Konsultfirman Rystad uppskattar att genomsnittspriset som krävs för att täcka kostnader och skulder ligger runt 63 dollar per fat.

Saudiarabien straffar USA med lågt oljepris
Många amerikaner är glada över att oljepriset sjunker. Men på sikt kan det drabba landets oljeproducenter.
Högre pris för importerade delar
När priset sjunker under denna nivå tvingas producenter att dra i nödbromsen, något som redan har börjat ske.
Flera mindre företag i Texas och Oklahoma har meddelat att de minskar borrningen, kapar investeringar och varslar personal.
Missa inte: Oljepriset har kraschat: Borrar tystnar i USA. Dagens PS
Samtidigt har Trumps pågående handelskrig, särskilt mot Kina och andra leverantörsländer, lett till höga tullar på stål och industriella komponenter som används i oljeborrning.
För en bransch som redan är pressad på marginalen innebär detta ökade utgifter för rör, borrkronor och tankar. Detta är komponenter som ofta importeras.
Större oljebolag kan rida ut stormen
Enligt branschanalytiker förväntas priserna på vissa ståldelar öka med upp till 40 procent under året.
”Till skillnad från jättarna saknar de mindre oljebolagen förhandlingsstyrkan för att tvinga leverantörer att ta smällen av tullar. Kapital för att rida ut stormen tenderar att vara svårare att få tillgång till och dyrare, och företagen är vanligtvis inte diversifierade bortom amerikansk skifferolja”, skriver The Economist.
Under de senaste åren har dessa mindre bolag varit bland Trumps mest lojala anhängare, både politiskt och finansiellt. Många av dem ser nu sina investeringar i både politik och affärsverksamhet hotade.

Riskfyllda oljeplanen ska tvinga omvärlden till lydnad
Saudiarabien ligger bakom förändringen – och landet har flera skäl.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.