Trumps tullar har haft som mål att ta tillbaka hem produktionen och skapa nya jobb. Men redan nu saknas en halv miljon i arbetskraft på fabriksgolven i USA.
USA:s fabriker står tomma: "Inget stabilt jobb"


Mest läst i kategorin
En återindustrialisering har varit en dröm för många i USA och ett återkommande vallöfte redan innan Donald Trumps valseger.
Biden-administrationen lovade att investera närmare 2 biljoner i industri- och infrastruktursatsningar, skrev bland annat New York Times 2021.
Läs mer: Industrin går som tåget – Sverige före eurozonen. Realtid
Till stor del har man velat locka väljare med löften om nya jobb i industrin som under USA:s gulddagar. Men problemet med det är att jobben redan verkar finnas – det är bara ingen som vill ha dem.

En halv miljon lediga jobb – kanske fler
Enligt statistik från myndigheten Bureau of Labor Statistics finns det redan nu cirka en halv miljon lediga jobb inom tillverkningsindustrin, skriver NPR.
Att industrin skriker efter arbetskraft bekräftas också i en undersökning utförd av konsultfirman Deloitte och den ideella organisationen Manufacturing Institute som frågat 200 tillverkningsbolag. Av dessa uppger 65 procent att rekrytering är deras största utmaning.
I undersökningen som presenterades i april förra året uppskattades det även att behovet av arbetskraft i industrin kan komma att uppgå till 3,8 miljoner 2033. Samtidigt kommer hälften av dessa jobb inte att tillsättas om inga ändringar sker.

Rika länder beroende av billig arbetskraft
Snabba lösningar på arbetsmarknaden – och framtida problem.
Senaste nytt
Konkurrens om arbetskraften
När industrin skriker efter arbetskraft och den allmänna opinionen vill se en återindustrialisering blir frågan naturligt varför inte fler söker sig till industrijobben.
Till viss del beror bristen på en arbetsmarknad med en låg arbetslöshet, som även drabbat byggindustrin och transportsektorn. Men det är inte hela förklaringen.
Missa inte: Chefsekonom: Konkurser och arbetslöshet väntar USA. Realtid
Fabriksjobben är i dag inte lika attraktiva då de oftast anses ha sämre arbetsförhållanden och dåliga skift. De betalar också cirka 7,8 mindre än ett genomsnittligt jobb i den privata sektorn enligt Bureau of Labor Statistics.

Svenska industrins återhämtning sticker ut
“Återhämtningen i svensk industri steg på bred front”, säger expert.
Gamla trauman
Enligt Susan N. Houseman, ekonom på Upjohn Institute for Employment Research, finns det många missuppfattningar om att industriarbete är farligt och smutsigt.
Enligt henne finns det också kvarvarande trauman från de många nedläggningarna som skedde under 1990- och 2000-talet.
”Människor såg vad som hände i deras samhällen och kan nog tänka sig att det inte är ett stabilt jobb”, säger hon till Wall Street Journal.
Missa inte: Mest problem med matchningen på arbetsmarknaden i Sverige. News55
ANNONS
ANNONS

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.