Guld har varit en viktig del av Rysslands ekonomi under kriget. Det stigande priset gagnar landet.
Stigande guldpris – tillskott till Putins krigskassa


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Ryssland har snabbt ökat sina guldreserver, särskilt efter västvärldens sanktioner, för att stärka ekonomin.
- Guld har blivit en viktig resurs för att hantera hög inflation och finansiera kriget i Ukraina.
- Trots att guldreserverna minskade med över 40 procent under 2024, drar Ryssland nytta av det höga guldpriset.
Sammansatt med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Västvärldens sanktioner mot Ryssland har inneburit att landet har behövt använda sig av nya metoder. Även om exporten av gas och olja – som länge varit Rysslands största intäktskälla – fortfarande pågår utgör den en mindre del.
Ryska företag får inte heller handla med väst på samma sätt som tidigare, samtidigt som ryska tillgångar har frusits utomlands.
Missa inte: Trumps tullar gäller hela världen – utom Ryssland. Realtid
I den situationen fann president Vladimir Putin en annan lösning: guld. När guldpriset nu rusar innebär det bättre tider för Ryssland, skriver Bloomberg.
Vill bli stor guldproducent
För några år sedan köpte Ryssland på sig gott om guld. Vid tiden för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 hade landet förvärvat guld i en snabbare takt än något annat land under ett decennium.
”Ryssland hade skapat en av de största guldreserverna i världen och planerade att bli världens främsta guldproducent”, säger John Kennedy, forskningschef på Rand Europes försvarsprogram, till Euronews.

Guld briljerar på osäker marknad – bästa kvartalet på 40 år
3117 dollar för ett uns guld.
Under kriget har Ryssland sedan använt guld för att täppa till hålen i krigsekonomin. Styrräntan är nu uppe på över 20 procent för att motverka den höga inflationen – och guld har fått fungera som ersättning för tillväxt.
Samtidigt pågår förstås det dyra kriget i Ukraina som också ska finansieras. Detta har lett till att de ryska guldreserverna minskade med över 40 procent under 2024, skriver Newsweek.
Senaste nytt
Tillgångar ännu frysta
Ryssland har dock tillräckligt mycket guld kvar för att gagnas kraftigt av det höjda guldpriset. Det har ökat stadigt under flera år och ligger nu en bra bit över 3 000 dollar per uns.
Förutom reserverna på hemmaplan har Ryssland också guldreserver utomlands. De frystes av västvärlden när invasionen inleddes, och EU öppnade till och med för att använda tillgångarna på Ukrainas sida i kriget.
Missa inte: Ryssland hotar svenska varumärken: ”Fritt att tas över”. Realtid
Sedan Donald Trump tog över som president i USA har dock Ryssland återfått hoppet om att en del av tillgångarna bli tillgängliga igen.
Men om de inte skulle bli det motsvarar det höjda guldpriset ändå en tredjedel av de frysta tillgångarna.

Gazprom – en förlorare i Rysslands krig
Gazprom har setts som Vladimir Putins förlängda arm.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.