Trots höga tillväxtsiffror och offensiva uttalanden från Kreml pekar en ny rapport på att Rysslands ekonomi vacklar under ytan. Ekonomer varnar för att landets nuvarande kurs är ohållbar – och att tiden arbetar emot Moskva.
Rysk ekonomi pressas av kriget och västs sanktioner


Den ryska ekonomin befinner sig i ett osäkert skick som ett resultat av krigföringen och sanktionerna från väst.
Detta slås fast i en rapport av Stockholm Institute of Transition Economics (SITE) som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.
Missa inte: Rysk sabotagevåg mot Europa – allt fler spår pekar österut. Realtid
Tiden talar emot Ryssland
Rapporten, som sammanställts som underlag för EU:s finansministrar, menar att även om den ryska ekonomin är relativt stabil är den bara ytligt sett motståndskraftig.
Under ytan finns obalanser och strukturella svagheter som växer.

Tvärtemot mot vad Kreml vill hävda så är tiden inte på Rysslands sida, konstaterar man i rapporten.
Läs även: Putins pengaproblem förvärras – ekonomin utmanas från flera håll. Realtid
Senaste nytt
Är sanktionerna meningslösa?
Sedan kriget i Ukraina inleddes 2022 har EU genomfört 16 sanktionspaket mot Ryssland. Dessa har haft som syfte att träffa landets huvudsakliga inkomstkällor: olja, gas och kol-export. Samtidigt har USA, Kanada, Storbritannien och Japan infört egna sanktioner.
Ryssland har varit måna om att visa att sanktionerna är meningslösa och hävdat att landets BNP växte 4,3 procent 2024 jämfört med 3,6 procent året innan.

Expert: Ryssland är bankrutt nästa år
Pengarna håller på att ta slut.
Torbjörn Becker, som presenterade rapporten för EU:s finansministrar, ger inte mycket för siffrorna som uppges.
”Ryssland hävdar att man har en inflation på 9-10 procent. Varför har då centralbanken en styrränta på 21 procent? Vilken vanlig centralbank skulle ha en styrränta som ligger 11,50 procentenheter högre än inflationstakten?”, säger han.
EU-kommissionen delar synen
Becker pekar vidare på Rysslands budgetunderskott orsakat av fallande intäkter från olja, gas och kol samt högre militära utgifter.
Sedan invasionen av Ukraina har Ryssland rapporterat ett budgetunderskott på 2 procent av BNP varje år. Becker menar att dessa siffror inte är tillförlitliga då mycket av krigsfinansieringen går genom banksystemet som inte redovisas i officiell statistik.
Läs även: EU-länder protesterar mot gasförslag: ”Ekonomiskt självmord”. Realtid
Europeiska kommissionen genom kommissionär Valdis Dombrovskis berättade för reportrar efter EU-ministermötet att man håller med om rapportens slutsatser.
Dombrovskis menade att det understryker vikten av internationella samfundets ansträngningar att begränsa Kremlins kapacitet att kunna fortsätta sina krigsaggressioner mot Ukraina.

Rysslands grannar satsar på förbjudna vapnet
Beslutet chockar kampanjgrupper.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.