I skuggan av Donald Trumps tullchock satsar regeringen 4,35 miljarder kronor på ett ifrågasatt ROT-avdrag. Ekonomer och myndigheter undrar om det verkligen är rätt medicin för en ekonomi i gungning.
Renovera dig ur krisen – regeringens nya plan


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- ROT-avdraget höjs tillfälligt från 30 till 50 procent i regeringens vårbudget, som en åtgärd för att stötta ekonomin.
- Ekonomer och myndigheter är kritiska – och ifrågasätter effekten på sysselsättning och hushållens ekonomi, särskilt i en tid av global osäkerhet med bland annat Donald Trumps tullbesked.
- Reformen ses främst som ett stöd till byggsektorn, medan hushållen får vänta på mer direkta stimulanser – något som kanske inte kommer förrän i höstbudgeten.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Medan finansmarknaderna skakar av Donald Trumps tullbesked presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) på tisdagen en vårbudget där nästan hälften av reformutrymmet läggs på att tillfälligt höja ROT-avdraget från 30 till 50 procent.
Bakom Powerpointbilderna och försäkringarna om att ”Sverige står starkt” döljer sig dock en växande oro för att regeringens flaggskeppsreform inte kommer att räcka för att stötta ekonomin i en allt stormigare omvärld.
Missa inte: FI-chefen faller på eget svärd – landar mjukt i Regeringskansliet. Realtid
”Tillväxtanalys bedömer att det är ett förhållandevis dyrt förslag med oklara effekter”, skriver myndigheten i sitt remissvar, enligt SVT Nyheter.
Ekonomens sågning
Även Ekonomistyrningsverket är kritiskt och pekar på ”små eller avtagande effekter på sysselsättning i förhållande till kostnaden”.
Lars Calmfors, professor emeritus och en av landets tyngsta ekonomer, är inte nådig i sin bedömning:
”Rotavdrag kanske inte är det som man i första hand ska satsa på”, säger han till TT och menar att regeringens åtgärder redan är ”överspelade” av utvecklingen i omvärlden.

”Räcker inte” – Svenskt Näringsliv sågar regeringens satsning
Regeringen vill utbilda fler ingenjörer. Men Svenskt Näringsliv har en annan syn på satsningen.
Senaste nytt
”Plånboksfråga”
Totalt omfattar vårbudgeten 11,5 miljarder kronor i satsningar. Förutom ROT-avdraget avsätts pengar till psykiatri, kriminalvård och vägunderhåll.
Men om skattelättnaden verkligen kommer att nå vanliga hushåll är oklart.
”Rotavdraget är en plånboksfråga. Men egentligen inte för alla, eftersom det ofta används av dem med högre inkomster”, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, till TT.
Läs även: Experterna: Så påverkar budgeten din ekonomi. E55
Dyrköpt försök att stötta byggsektorn
SEB:s (börskurs SEB) privatekonom Américo Fernández understryker att förslaget i första hand handlar om att stimulera byggsektorn snarare än att stärka hushållens ekonomi.
För de flesta svenskar finns få direkta plånboksåtgärder i denna budget.

Regeringen föreslår femårigt vinstförbud för nya friskolor
Regeringens pågående utredning om vinster i skolan ser ut att landa i skarpa förslag.
För dig som renoverar får det däremot effekt.
En badrumsrenovering på 100 000 kronor, varav 60 000 kronor är arbetskostnad, ger med det nya avdraget en skattelättnad på 30 000 kronor istället för tidigare 18 000 kronor – en skillnad på 12 000 kronor.
Försvarsupprustning överskuggar
Men medan politikerna fokuserar på köksrenoveringar och vägunderhåll lurar större ekonomiska utmaningar i horisonten.
Enligt Handelsbankens (börskurs Handelsbanken) analys kommer USA:s importtullar att nå historiskt höga nivåer, något som kommer att slå mot svensk export både direkt och indirekt.
Missa inte: Ingen rusning till skrotningspremien: ”Elbilarna för dyra”. Realtid TV
Samtidigt planerar regeringen att låna 300 miljarder kronor till en omfattande försvarsupprustning fram till 2034, skriver Dagens Nyheter.
Satsningen ligger utanför den ordinarie budgeten – liksom stödet till Ukraina – men kommer att påverka Sveriges ekonomiska handlingsutrymme under lång tid framöver.
Får vänta till hösten
SEB:s (börskurs SEB) chefsekonom Jens Magnusson tror inte att regeringen kommer att presentera några tilläggsbudgetar i vår och sommar, utan först som komplement till höstbudgeten.
”Då kommer budgeten för 2026. Men då kommer också en ytterligare tilläggsbudget, om man ser att det behövs för innevarande år”, säger han till TT.

Ministern om aktieköpet: ”Visste inte vad vi beslutade om”
Statsrådet Mats Persson köpte aktier i Ericsson samma dag som han var med om att besluta om ett miljardstöd.
För den som hoppats på mer omfattande ekonomiska stimulanser får man alltså vänta till hösten.
Till dess får hushållen förlita sig på att renovera sig ur krisen – eller vänta på att Riksbanken sänker räntan.
Läs även: Pensionsåldern höjdes – men svenskarna går i pension tidigare. E55